eur:
393.02
usd:
366.37
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Ingatlanvásárlás: árak és alkulehetőségek - grafikonokkal

Hol mennyivel drágultak a lakások? Lehet-e alkudni? Mennyi idő alatt kelnek el a különféle lakások? Mi a helyzet a Balatonnál?

Tovább szárnyaltak az árak elsősorban a fővárosban, a vidéki városok, valamint az agglomerációs települések lakáspiacán, és 2018-ra minden településtípus esetében meghaladták a válság előtti értéket. A növekedés akkora volt, hogy a válság óta 2018-ban kötötték a legtöbb lakás adásvételi szerződést Magyarországon, ezzel a lakáspiac elérte a kétezres évtized első felének átlagát – derül ki az Otthon Centrum 2019. II. negyedéves Lakáspiaci Tanácsadó elemzéséből.

Forrás: Otthon Centrum

A Központi Statisztikai Hivatal árindexe szerint Magyarországon a lakásárak immár ötödik éve töretlenül növekednek. 2019 I. negyedévében a használt lakásárak országosan 13,4%-kal haladták meg az előző év azonos időszakának árszintjét, az új lakások drágulása 9,3% volt. 2014 elejétől kezdve minden negyedévben átlagosan 1-5%-kal emelkedtek a használt lakásárak Magyarországon. Az új építésű lakások árai 2014 óta szintén emelkedtek.

Az Otthon Centrum értékesítési adataiból származtatott fajlagos (egy lakás-négyzetméterre vetített) átlagár nominális értéke a téglaépítésű társasházi lakások esetében

a fővárosi kerületekben kiugró növekedést mutattak 2014 óta. Az árak 2018-ra minden településtípus esetében meghaladták a válság előtti értéket.

A legtöbb adásvétel 15-40 millió forint között történt, míg az új építésű lakások esetében 20-60 millió forint közötti ársávban történt a legtöbb adásvétel.

Lehet-e alkudni?

Vásárlás során lehet alkudni, de nem sokat: az árengedmény mértéke 2019-ben a panellakások esetében volt a legkisebb, országos átlagban 4,6%, ebből 3,2% volt átlagosan a szerződéskötéskori alku mértéke. Ennek ellenére egy fizetőképes vevő az adásvételt közvetlenül megelőző alku során el tud érni árengedményt, különösen, ha készpénzzel fizet.

Forrás: Otthon Centrum

Milyen gyorsan lehet eladni?

A panellakásokat lehet a leggyorsabban eladni: még akkor is, ha 2019-ben az átlagos eladási idő néhány nappal hosszabbodott és 70 napra nőtt. A téglalakások átlagos értékesítési ideje 82,8 nap volt, ami egy héttel kevesebb, mint 2018-ban. Ezzel szemben a családi házak eladóinak továbbra is átlagosan fél évet, mintegy 178 napot kellett várni a fizető vevőre.

Téglalakások: vidéken is volt 30 százalékos ugrás

A fővárosi használt téglalakások négyzetméterára minden kerületben emelkedett a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva: az emelkedés mértéke minden kerületben 10%-ot meghaladó mértékű volt. A belvárosi kerületekben 20-30%-kal nőttek az ingatlanárak, míg a budai kerületekben 20% körüli drágulás történt egy év alatt. A négyzetméterárak tekintetében továbbra is az V. kerület a listavezető, ahol az átlagos fajlagos lakásár meghaladta az 1 millió forintot.

A X., XV., XX., XXI., XXII. kerületekben 30%-ot meghaladó drágulás volt tapasztalható. A belvárosi kerületekben 20-30%-kal nőttek az ingatlanárak, míg a budai kerületekben 20% körüli drágulás történt egy év alatt.

Fővárosi kerületek tégla építésű társasházi lakásainak átlagárai 2019-ben és az éves átlagár növekedésének mértéke
Fővárosi kerületek tégla építésű társasházi lakásainak átlagárai 2019-ben és az éves átlagár növekedésének mértéke
Vidéki nagyvárosok tégla építésű társasházi lakásainak átlagárai 2019-ben és az éves átlagár növekedésének mértéke
Vidéki nagyvárosok tégla építésű társasházi lakásainak átlagárai 2019-ben és az éves átlagár növekedésének mértéke

Vidéken a megyei jogú városokban néhány kivételtől eltekintve a téglalakások négyzetméterár-növekedése meghaladta a 20%-ot, azonban Pécs, Szeged és Debrecen esetében az emelkedés mértéke elérte a 30%-ot. A legmagasabb négyzetméterárakkal Debrecenben találkozhattak a vásárlók, ahol átlag 425 ezer forintot kértek egy lakás négyzetméteréért.

Pécs, Szeged és Debrecen esetében az emelkedés mértéke elérte a 30%-ot, míg az alacsonyabb bázisú Nagykanizsán 40, Salgótarjánban pedig 50%-ot meghaladó áremelkedés volt mérhető.

Panellakások: kiugró drágulás

A panellakások esetében, mivel ez a lakás kategória jellemzően a legolcsóbb, ezért a legtöbb lakásvásárló számára megfizethető, még meredekebb volt az árnövekedés mértéke. A fővárosban 2014 óta megháromszorozódott az áruk, míg a megyei jogú városokban és Pest megyében több mint kétszeres növekedés volt megfigyelhető.

A panellakások áremelkedése minden kerületben elérte 20%-ot a tavalyi év első feléhez viszonyítva, de a X. és XX. kerületekben ennek duplája volt mérhető. A legmagasabb négyzetméterár a XI. kerületben volt 655 ezer forinttal, míg a szintén népszerű XIII. kerületben 600 ezer Ft/m2 áron keltek el a panellakások idén. Fél millió forint alatti négyzetméteráron már csak a külső pesti kerületekben lehetett vásárolni.

Fővárosi kerületek és vidéki városok panellakásainak átlagárai 2019-ben és az éves átlagár növekedésének mértéke
Fővárosi kerületek és vidéki városok panellakásainak átlagárai 2019-ben és az éves átlagár növekedésének mértéke

A panelek ára minden megyei jogú városban legalább 10%-kal meghaladták a tavalyi év első hat hónapjának átlagárát, de Szegeden, Debrecenben, Miskolcon és Nagykanizsán 40%-ot meghaladó mértékű volt az emelkedés mértéke, míg a városok többségében 20-30%-os drágulás volt tapasztalható.

A téglalakásokoz hasonlóan a legmagasabb lakásárak Debrecenben és Székesfehérváron fordultak elő, ahol a négyzetméterár megközelítette a 400 ezer forintot, míg Győrben, Sopronban és Kecskeméten a 350 ezer forintot. A legolcsóbb város ebben a szegmensben is Salgótarján volt, ahol 100 ezer Ft/m2 volt általános.

Családi házak: mérsékeltebb emelkedés

A fővárosi családi házakat mérsékeltebb árak és áremelkedés jellemezte az idei év első hat hónapjában. A legmagasabb árak továbbra is Buda hegyvidéki részein voltak (II. és XII. kerület), ahol 800 ezer forintot meghaladó összeget kértek (és kaptak) az eladók a családi házuk négyzetméterért. A legolcsóbb pesti peremkerületekben ezzel szemben 300-350 ezer Ft/m2 volt az átlagár (pl. a XV., a XVII., XVIII és a XX. kerületben).

Fővárosi kerületek és vidéki városok családi házainak átlagárai 2019-ben és az éves átlagár növekedésének mértéke
Fővárosi kerületek és vidéki városok családi házainak átlagárai 2019-ben és az éves átlagár növekedésének mértéke

A családi házakra vidéken is mérsékeltebb árak és áremelkedés volt jellemző az elmúlt egy évben. Akad példa ugyan 30% körüli áremelkedésre például Szolnokon, Érden és Kecskeméten is, azonban a városok többségében 15%-ot nem haladta meg a drágulás mértéke. A legmagasabb árak Székesfehérváron és Érden fordultak elő. Előbbi város estében kicsivel 300 ezer forint feletti, utóbbinál kicsivel alatta lévő árakkal találkozhattak az érdeklődők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×