eur:
393.78
usd:
365.21
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

MNB: többlettel zárta az első negyedévet az államháztartás

A pénzügyi számlák adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási igénye a március végén zárult egy évben 891 milliárd forintot, a GDP 2,1 százalékát tette ki, ezen belül az idei első negyedévben 33 milliárd forint többletet könyveltek el, ami a negyedéves GDP 0,3 százalékának felelt meg.

Az államháztartás névértéken számításba vett bruttó konszolidált (maastrichti) adóssága az idei első negyedév végén 29 375 milliárd forint, a GDP 68,3 százaléka volt, 0,7 százalékponttal alacsonyabb a múlt év véginél és 3,5 százalékponttal csökkent egy év alatt. Az adósságot a tranzakciók 322 milliárd forinttal, az átértékelődések pedig 20 milliárd forinttal növelték a negyedévben. Az Eximbank adósságát is figyelembe véve a maastrichti adósság a pénzügyi számlák módszertana alapján számoltnál 1,8 százalékponttal magasabb, a GDP 70,1 százaléka volt, 3,6 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Az államháztartás nettó tartozása 24 212 milliárd forint a GDP 56,3 százalékát tette ki március végén.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×