INFORÁDIÓ 
2020. április 10. péntek
Zsolt

lng

cseppfolyós földgáz

horvátország

szijjártó péter

Nagy ajánlatot tett Szijjártó Péter földgáz-ügyben

Nagy ajánlatot tett Szijjártó Péter földgáz-ügyben

Infostart / MTI

Magyarországnak kritikus fontosságúak az új déli szállítási útvonalak, és érdeke a Krk-szigeti LNG-terminál (cseppfolyósítottföldgáz-terminál) megépítése, ezért a két ország gázpiacának integrálására tett ajánlatot Horvátországnak, amire nyitottnak bizonyultak a tárgyalópartnerek.

A külgazdasági és külügyminiszter szerdán Zágrábban tárgyalt Tomislav Coric horvát környezetvédelmi és energetikai miniszterrel, és újabb ajánlattal igyekezett serkenteni a horvátokat a Krk-szigeti LNG-terminál megépítésére. Ha ez megtörténne, azon amerikai cseppfolyós földgáz is érkezhetne.

Szijjártó Péter elmondta: Közép-Európában az energiaellátás a hosszú távú jövő szempontjából továbbra is kritikus kérdés, hiszen több bizonytalansági tényező is felmerült. Legfőképpen az, hogy Ukrajna és Oroszország között továbbra sincs tranzitszerződés a 2020-as esztendőtől - emelte ki. Ezért felmerül, hogy a közép-európai térség biztonságos gázellátása milyen módon valósul meg a következő években.

"Magyarország számára kritikus fontosságú, hogy déli irányból újabb szállítási útvonalak, újabb gázforrások váljanak elérhetővé"

- húzta alá a miniszter. Az egyik legéletszerűbb és talán a legreálisabb forgatókönyv az, hogy Horvátország végre megépíti a az LNG fogadására alkalmas kikötőjét, és onnan Magyarországra majd gázt lehet szállítani - fejtette ki.

Egyelőre túl drága ez az LNG-gáz

Magyarország érdekelt ennek a beruházásnak a sikerében, és ezért is döntött úgy korábban a kormány, hogy vételi ajánlatot tesz a horvátoknak az LNG-kikötőt birtokló és működtető cég részvényei 25 plusz egy százalékának megvásárlására. Hozzátette: a horvát fél az ajánlat elfogadását ahhoz köti, hogy a magyar cégek foglaljanak kapacitást a terminálban. "Ez jelenleg versenyképes áron nem tehető meg, az itt kínált ár jóval magasabb a jelenleg Magyarország által elérhető gázárnál" - mutatott rá Szijjártó Péter.

A miniszter ezért

javaslatot tett horvát kollégájának egy minden eddiginél szorosabb együttműködésre a két ország energiapiacai között, mégpedig úgy, hogy integrálják a magyar és a horvát gázpiacot,

amelynek eredményeként Magyarország és Horvátország határán nem kellene gázszállítási tarifát fizetni, és egy nagyobb gázpiac jönne létre, nagyobb fogyasztási igénnyel.

Szijjártó Péter úgy vélte: így könnyebben tudnának tárgyalni az árról a gázkereskedő vállalatokkal, mivel egy ilyen gázpiaci integrációval egységes ár jönne létre a térségben, ami jelentős előrelépés lenne az energiaellátás biztonságának terén is.

A horvát fél nyitott a javaslatra, a részletek kidolgozása érdekében közös kétoldalú kormányzati munkacsoport létrehozásában állapodtak meg

- mondta a miniszter.

A munkacsoportnak az lesz a feladata, hogy megvitassa a magyar és horvát gázhálózatok potenciális integrációjával kapcsolatos kérdéseket, és azokat kormányzati döntésre előkészítse - fogalmazott.

Kifejtette: megállapodtak abban is, hogy adott esetben közösen tárgyaljanak olyan nagy energetikai vállalatokkal, amelyek az új forrás tekintetében ellátást tudnának biztosítani az LNG-kikötő számára. Katari, algériai és amerikai vállalatok és források is szóba jöhetnek - húzta alá.

Nyitókép: Flickr / Juan Carlos Martins
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018