eur:
395.22
usd:
366.64
bux:
65148.11
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Moszkva, 2016. április 18. Az orosz Gazprom cég logója a 16. Neftegas (Nyeftyegaz) olaj- és gázipari berendezések nemzetközi kiállításán és vásárán Moszkvában 2016. április 18-án. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Feltételt szabott a Gazprom az európai gáztranzithoz

Az év végén lejár a szerződés, tárgyalni kellene Kijevvel. Jelenleg az Európai Unióba tartó orosz gázexport több mint egyharmada halad át Ukrajnán.

Az orosz Gazprom gázipari vállalat az új ukrán kormány megalakulásához köti, hogy tárgyaljon Kijevvel az Európába irányuló gáztranzitról szóló, az év végén lejáró szerződés jövőjéről - jelentette ki Szvetlana Burmisztrova, a Gazprom Export vezetője keddi moszkvai sajtótájékoztatóján. Burmisztrova hangsúlyozta, ma nem világos, kivel is kell tárgyalni Ukrajnában. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban bejelentette, hogy a parlamenti választást július 21-én kellene megtartani hazájában.

A Burmisztrova által ismertetett prognózis szerint

a Gazprom idén 194-204 milliárd köbméternyi földgázt exportál majd Európába. A tavalyi kivitel 201,9 milliárd köbméter volt.

Az orosz állami gázvállalat hétfőn arról számolt be, hogy idén június 15-ig 87,8 milliárd köbméter gázt szállított a volt Szovjetunión kívüli területekre, ami 6,3 százalékkal kevesebb, mint tavaly. Burmisztrova a visszaesést az európai meleg idővel és a török gazdaság visszaesésével indokolta. Azt hangoztatta, hogy az amerikai cseppfolyós gáz nem helyettesítheti az orsz gázt az európai piacon.

Jurij Vitrenko, az ukrán Naftohaz gázvállalat kereskedelmi igazgatója a közösségi médiában megjelent posztjában azt írta, hogy

Ukrajna közvetlen gáztranzit helyett olyan megoldást javasolt Moszkvának, amelynek keretében a Naftohaz az orosz-ukrán határon gázt vásárolna a Gazpromtól, és ugyanazt a mennyiséget eladná Európának az ország nyugati határán.

Jelenleg az Európai Unióba tartó orosz gázexport több mint egyharmada halad át Ukrajnán, ami évi mintegy 3 milliárd dollár bevételt jelent Kijevnek. A Gazprom 36 százalékkal részesedik az európai gázpiacból.

A Gazprom és a Naftohaz perben áll egymással, a stockholmi döntőbíróság februárban mindkét felet a másiknak való kártérítésre kötelezte.

Az európai orosz gázexport elvileg jórészt képes lenne Ukrajna elkerülésére az Északi Áramlat 2 és a Török Áramlat gázvezeték kiépítésével, ám Angela Merkel német kancellár következetesen kiáll az ukrán gáztranzit fenntartása mellett, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig kifejezte eziránti készségét.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter csütörtökön azt mondta, hogy

mivel Ukrajna egyelőre nem kész az európai jogrendnek megfelelő, új szerződést kötni az orosz földgáz tranzitjáról, Oroszország hajlandó a jelenlegi megállapodás meghosszabbításával biztosítani az európai fogyasztók ellátását.

A tárcavezető szerint az ukrán fél "konstruktív" magatartása, "elfogadható és gazdaságilag versenyképes tarifák", valamint a Gazprom és a Naftohaz közötti vitás, a választott bíróságokon lévő ügyek lezárása esetén - Moszkva peren kívüli megállapodást javasolt Kijevnek - az ukrán gázszállítási rendszert továbbra is igénybe lehetne venni. A miniszter szerint az orosz feltételekkel kapcsolatban ukrán részről nem érkezett ajánlat.

Novak kijelentette: Moszkvában Maros Sefcoviccsal, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnökével arról állapodott meg, hogy szeptember második felében, az ukrán választások és az új kijevi kormány megalakulása után újabb háromoldalú konzultációt tartson Oroszország, Ukrajna és az EU. Közölte, hogy a Gazprom hajlandó felújítani a 2015-ben Kijev által leállított közvetlen gázszállításokat Ukrajnának és 25 százalékkal csökkenteni az árat.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×