eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Pixabay

Mi maradna a zsebben, ha bevezetnék az egy számjegyű szja-t?

Évek óta napirenden van az egy számjegyű szja bevezetése Magyarországon, melyet az MNB most újra elővett.

A Napi.hu emlékeztet: Orbán Viktor már 2013-ban többször említette távlati célként az egy számjegyű szja bevezetését, akkor – mint mondta – még nem volt elég erős a magyar gazdaság a 9 százalékos szja-kulcshoz. A miniszterelnök 2013-ban már arról beszélt, 4-6 százalékos gazdasági növekedés kell ehhez a szinthez. 2013 végén pedig azt mondta: a jövedelemadó alapvetően rossz, ezért „nullaszázalékos” szja-kulcsot szeretne.

A Magyar Nemzeti Bank múlt héten bejelentett versenyképességi programjában szerepel az ambiciózus adócsökkentés, a jegybank szerint ugyanis a bérek fenntartható emelése, ráadásul ez a lépés a lakossági megtakarításokra is kedvező hatással lenne.

Jelenleg az egykulcsos szja mértéke 15 százalék, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2018-ban pedig a bruttó átlagkereset mintegy 330 ezer forint volt.

Az szja és a többi elvonás után – kedvezmények nélkül – ebből nettó 220 ezer forint marad.

A lap becslése szerint idén várhatóan 360-361 ezer forintra ugrik a bruttó átlagfizetés, 2020-ban pedig a kormányzati prognózis alapján már 390 ezer forinttal lehet számolni. A nettó fizetés a 9 százalékos szja 2020-as bevezetését feltételezve így 280 ezer forint felett lenne. Ha pedig 2021-ben jönne az egy számjegyű szja az a várt béremelésekkel együtt több mint 300 ezer forintos nettót jelentene. Amennyiben 2022-ben vezetnék be, akkor pedig 330 ezer forintos átlag nettót eredményezhet a 9 százalékos szja.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 26. 19:20
×
×
×
×