eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Lisszabon, 2017. november 21.Látogatók a Jaguar standján a Lisszaboni Nemzetközi Autószalonon 2017. november 21-én. (MTI/EPA/Mario Cruz)
Nyitókép: Mario Cruz

Bezuhant a brit autóipar

Ötven százalékot estek a beruházások az év első felében.

A tavalyi azonos időszakhoz képest csaknem 50 százalékkal zuhant a brit autóiparban végrehajtott beruházások értéke az idei év első felében. A brit autógyártók és -kereskedők szövetsége (SMMT) félves összesítésében mindenekelőtt

a brit uniós tagság megszűnésének folyamatát övező bizonytalanságokban látja az okokat.

A szervezet éppen ezért felszólította a brit kormányt, hogy tartsa fenn Nagy-Britannia tagságát az EU vámuniójában. A konzervatív párti brit kormány Brexit-stratégiájának azonban éppen az az egyik sarkalatos eleme, hogy Nagy-Britannia nemcsak az Európai Unióból, hanem az EU egységes belső piacáról és a vámunióból is kivonul.

London érvelése szerint ugyanis a további brit tagság ebben a két integrációs szerveződésben olyan feltételrendszerek teljesítését jelentené - mindenekelőtt a bevándorlás szabályozásában és az unión kívüli országokkal fenntartott kereskedelmi kapcsolatokban -, mintha meg sem szűnne a brit EU-tagság.

Mike Hawes, az SMMT vezérigazgatója azonban a szervezet jelentéséhez fűzött kommentárjában úgy fogalmaz, hogy a brit autóipari ágazat számára a felvirágzást jelentette a brit tagság az EU vámuniójában és egységes belső piacán. Szerinte a tagság alternatívájaként nincs olyan hiteles B terv, amely ugyanilyen súrlódásmentes kereskedelmet biztosíthatna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×