eur:
393.76
usd:
365.1
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Petr Kellner nem először bukkan fel magyarországi üzletben

A világ harmadik leggazdagabb bankára, az 53 éves cseh Petr Kellner cége, a PPF csoport vásárolta meg a Telenor Magyarország vállalatot. Kellner a régió legtehetősebb embere, a Forbes a világ száz leggazdagabbja között tartja számon.

A PPF csoport a közép-kelet-európai térség legnagyobb magántőke-befektető csoportjaként megközelítőleg 35 milliárd euró értékű eszközt kezel. Befektetései a bank- és az ingatlanszektorra, a lakossági pénzügyi szolgáltatásokra, valamint a bányászatra és a távközlésre is kiterjednek. A PPF-nek részesedése van például az aranybányászattal foglalkozó orosz Polymetal társaságban, a mobiltelefon-üzletágban pedig 2013-tól terjeszkedett: először a spanyol Telefonicától vásárolta meg a szlovák O2-t, majd 2018-ban Bulgáriában a Nova Broadcasting Groupot vette meg.

A PPF Holding neve 2008-ben Magyarországon is ismert lett. Az olasz Generali Csoport és a PPF Holding ekkor a Generali PPF Holding nevű vegyesvállalaton keresztül közösen tulajdonolta a hazai Generali Biztosítót és több más régiós érdekeltséget. A PPF részesedése a magyar biztosítóban közvetett módon 49 százalékos volt, és az együttműködés 2013-ig tartott.

A PPF csoport Petr Kellner cseh milliárdos tulajdonában van, aki nemzetközileg is jelentős befektető.

Az 53 éves Kellner magánvagyonát 14-16 milliárd dollárra becsülik, ezzel a régió leggazdagabb embere, és a világ harmadik leggazdagabb bankára. Vagyonát a cseh privatizáció idején alapozta meg. 16 országra terjednek ki a befektetései, a tulajdonában álló, 20 éve alapított Home Credit Groupnak világszerte 155 ezer alkalmazottja van. A Home Credit Cseh- és Oroszországban piacvezető, de a lakossági bank az Egyesült Államokban, Kínában és Vietnamban is erős.

A cseh sajtó az elmúlt hónapokban rendszeresen beszámolt Kellner rakétasebességű terjeszkedéséről Kínában, ahol a Home Credit mind az ügyfelek, mind a munkavállalók, mind az értékesítési pontok számát jelentősen növelné, hogy a pénzintézetét összekösse a tőkeerős kínai vállalkozásokkal.

PPF csoportot Kellner szinte 100 százalékban tulajdonolja, mellette egy korábbi belga sztármenedzsernek van minimális részesedése.

Magyarországon Kellnernek eddig egyetlen érdekeltsége volt, a Barion Payment Zrt. A cégbe a milliárdos tavaly invesztált két lépcsőben hatmillió eurót. A Barion fizetési rendszer hatezres vállalati ügyfélkörrel rendelkezik, 2600 webáruház a partnere, a felhasználók száma pedig 700 ezerre tehető.

A mostani tranzakció a Telenor magyarországi, bulgáriai, montenegrói és szerbiai mobilszolgáltatóit, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatót foglalja magában. Ezek a leányvállalatok a norvég gyökerű Telenor csoportnak 2017-ben 11,8 milliárd norvég korona árbevételt hoztak.

A PPF tranzakcióról kiadott a közleménye szerint a mostani felváráslással közelebb kerülnek ahhoz a célhoz, hogy a csoport közepes méretű európai távközlési szolgáltatóvá váljon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×