eur:
392.28
usd:
366.98
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

EBRD: megszenvedi az orosz recessziót az átalakuló térség

Az orosz gazdaság mély recessziója és az alacsony nyersanyagárak miatt az európai átalakuló térség egészében az idén várhatóan alig lesz gazdasági növekedés, de Magyarország és a többi közép-európai EU-gazdaság a régió átlagát jóval meghaladó növekedésre számíthat - áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) csütörtökön Londonban ismertetett idei harmadik átfogó előrejelzésében.

A felzárkózó európai gazdaságok és az egykori szovjet térség reformjainak finanszírozására 1991-ben alapított bank 0,2 százalékos átlagos GDP-növekedést vár 2015-re tevékenységi területének egészében a tavaly mért 1,8 százalékos átlagos növekedés után, és jövőre is csak 1,6 százalékig visszagyorsuló térségi GDP-bővülést valószínűsít.

Az EBRD elemzői hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a régiós átlagon belül jelentős eltérések várhatók: az orosz recesszió és a gyenge nyersanyagárak átszűrődő negatív hatásai elsősorban a bank működési országcsoportjának keleti felét terhelik, a tevékenységi terület nyugati térségeinek növekedését viszont segíti az euróövezet élénkülése és az eurójegybank (EKB) enyhítő monetáris politikája.

Ezt tükrözi az új EBRD-prognózis, amely Oroszországban 4,2 százalékos GDP-zuhanást, Magyarországon 2,9 százalékos növekedést jósol 2015-re.

Az idei magyar gazdasági növekedésre adott előrejelzést az EBRD 0,3 százalékponttal javította, a jövő évre szóló, 2,1 százalékos magyar GDP-bővüléssel számoló prognózist ugyanakkor 0,2 százalékkal visszavette.

A magyar gazdaság jövő évi lassulásával számoló várakozását az EBRD azzal a véleményével indokolta, hogy a magánszektorbeli beruházások értéke már az idei első fél évben csökkent, és a tavalyi évtől eltérően nem folynak nagyszabású gyárbővítések sem a külföldi tulajdonú ipari létesítményekben.

Az EBRD szerint mindemellett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának hatásai is kezdenek halványulni.

A magyar gazdaság erőteljesen ki van téve a globális kereskedelem lanyhuló lendületének is, tekintettel arra, hogy exportjának 25 százaléka Németországba irányul, emellett jelentős a kitettsége a feltörekvő térség keresletével szemben is - áll az EBRD csütörtöki előrejelzésében.

A bank szerint mindemellett a költségvetési ösztönzés mozgástere is egyre korlátozottabb, mivel a magyar kormány igyekszik visszaszerezni befektetési ajánlású szuverén adósbesorolását a hitelminősítőknél.

Az EBRD szerint mindez együtt indokolja azt a várakozást, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme jövőre 2,1 százalékra lassul.

A bank Oroszországban jövőre is recessziót vár: csütörtöki előrejelzése szerint az orosz hazai össztermék 2016-ban 1,2 százalékkal csökken az idei évre várt 4,2 százalékos visszaesés után. Ezek mindazonáltal valamelyest javított előrejelzések: előző, májusban ismertetett prognózisában az EBRD 2015-re 4,5 százalékos, 2016-ra 1,8 százalékos visszaeséssel számolt az orosz gazdaságban.

Az orosz gazdaság kilátásait más nagy londoni házak is borúlátóan ítélik meg, bár a két évig tartó recesszió nem konszenzusos előrejelzés.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő új helyzetértékelésében 2015 egészére az orosz hazai össztermék 3,6 százalékos visszaesésével számol az eddigi prognózisában szereplő 2,6 százalékos idei GDP-csökkenés helyett, 2016-ra szóló orosz növekedési becslését pedig 1,9 százalékról 0,3 százalékra rontotta.

Az S&P londoni elemzői e felülvizsgálat előzményeként szintén jelentősen lefelé korrigálták olajár-előrejelzéseiket. A Standard & Poor's új prognózisa szerint a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti átlagára 2015 negyedik negyedében a cég által eddig jósolt 55 dollár helyett 50 dollár, 2016-ban 65 dollár helyett 55 dollár lesz.

Az EBRD a tevékenységi területéhez tartozó országok közül Ukrajnában várja messze a legsúlyosabb recessziót: előrejelzése szerint az ukrán GDP-érték az idén 11,5 százalékkal zuhan. Ez ráadásul 4 százalékponttal rontott becslés, a májusi prognózisban ugyanis még 7,5 százalékos idei ukrán GDP-visszaesés szerepelt.

Ukrajnában az EBRD jövőre 2 százalékos növekedést vár, de ez is rosszabb az előző előrejelzésnél, amely 3 százalékos növekedést valószínűsített 2016-ra Ukrajnában.

Az EBRD kitér a menekültválság hatásaira is, megállapítva, hogy a délkelet-európai tranzitországokban, köztük Szerbiában a menekülthullám logisztikai és költségvetési kihívásokat jelent.

A "frontországok" közül Törökországban a beáramló menekültek - akiknek óriási többsége munkavállalási engedély nélkül érkezik - a munkapiacon is feszültséget okoznak, mivel sokszor kiszorítják az informális munkapiacról, főleg a mezőgazdaságból az alacsony képzettségű török munkavállalókat, elsősorban a nőket - áll az EBRD elemzésében.

A menekülthullám hosszabb távú makrogazdasági hatása a fogadó országokban attól függ, hogy a menekültek mennyiben járulnak hozzá a termelőtevékenységhez. Ha termelékeny módon tudnak belépni a munkapiacra, annak akár pozitív növekedési hatása is lehet, bár ez is jelenthet kihívásokat a munkahelyekért folyó verseny erősödése miatt.

Ha azonban a menekültek nem járulnak hozzá termelékeny módon a munkapiaci teljesítményhez, akkor jó eséllyel megterhelik a közkiadási rendszert, sőt a költségvetés bevételi oldalának eredményeit is ronthatják az informális foglalkoztatottság növelésével - hangsúlyozzák az EBRD elemzői.

A bank szerint emellett a menekültek szakképzettségének sem tesz jót elhúzódó távollétük a munkapiacról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×