eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Jó hír az autósoknak: árzuhanás lehet jövő héten a kutakon

Nagyot esett a héten az olaj árfolyama, mellyel párhuzamosan a dollárban mért finomított termékárak is lejjebb kerültek. Mivel a forint erősödése is kedvezően hatott a hazai autósok számára, a benzin esetében egy literenként nyolc, a gázolajnál pedig 5-6 forintos árcsökkenésre kerülhet sor a kutakon - írja a Portfolio.hu.

Jelentős mértékű olajáresés volt tapasztalható az utóbbi napokban. Hétfőn még az opciós kifutásokat, alacsony forgalmat okolták az automatizált kereskedési rendszerek mellett, azonban később egyre egyértelműbbé vált, hogy a lejtmenetben más tényezők játszanak főszerepet.

A keresleti oldal gyenge, miközben a szaúdiak újabb mennyiségeket lennének hajlandóak a piacra szállítani, vagyis a kereslet-kínálati viszonyok nehezen indokolnak jelentősen 100 dollár feletti olajárat.

Az áresés a finomított termékek piacára is átgyűrűzött, hiszen a benzin átlagárában 5,6 százalékos, a gázolajéban pedig 3,5 százalékos esés bontakozott ki.

A hazai fizetőeszköz mozgása a kockázatvállalási kedv fokozódása közepette szintén kedvezően hatott az autósok számára. A forint a múlt heti 219,4-es átlagos szintekről mostanra 217,3-ig erősödött. Mindezek hatására a benzin átlagárában forintban mérve 5,6 százalékos, a gázolajéban 3,5 százalékos csökkenés volt tapasztalható.

A nagy olajáresés hatására a hazai kutakon is lejjebb kerülhetnek az üzemanyagárak. A benzin esetében literenként 8, a gázolajnál pedig 5-6 forintos árcsökkenésnek is lehet tere szerdától a hazai kutakon - olvasható a Portfolio.hu elemzésében.

Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×