eur:
389.48
usd:
361.76
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Draghi: Az EKB kész támogatni az eurózóna bankrendszerét

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke szerint a pénzintézet készen áll arra, hogy szükség esetén támogassa az euróövezet bankrendszerét.

"Továbbra is biztosítjuk a likviditást azoknak a bankoknak, amelyek esetében ez szükséges" - mondta Mario Draghi pénteken egy frankfurti monetáris politikai konferencián.

Noha az utóbbi időben kiéleződött az adósságválság, a bankelnök szerint a hitelpiacok általános állapota jobb, mint tavaly ősszel volt, és ebben nagy szerepet játszottak az EKB likviditásbővítő lépései. Hozzátette, hogy az EKB hosszú távú refinanszírozási műveleteiben (LTRO) rejlő lehetőségeket még nem bontakoztatták ki teljes egészében.

Az LTRO keretében az EKB hároméves lejáratra, 1 százalékos kamatra mintegy 1.000 milliárd euró hitelt nyújtott az euróövezeti bankoknak.

Draghi hangsúlyozta: eljött az ideje, hogy meghozzák a megfelelő politikai döntéseket az euró jövőjével kapcsolatban, és a "politikai válaszok domináljanak a monetáris politikai eszközök fölött".

Európa döntéshozói hamarosan ismertetik víziójukat az euró jövőjéről, ami létfontosságú a piacok és az unió polgárainak megnyugtatása érdekében - mondta.

"Szoros kapcsolatban vagyok Herman Van Rompuy elnökkel, Barroso bizottsági elnökkel és Jean-Claude Junckerrel, az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportjának (Eurogroup) fejével, hogy eszmét cseréljünk annak a víziónak az elemeiről, amely hosszabb távra megformálja gazdasági és monetáris uniónk jövőjét" - mondta Draghi.

Hozzátette, hogy a tervet néhány napon belül nyilvánosságra hozzák, hogy már az Európai Tanács, az uniós állam- és kormányfők június 28-29-iki találkozóján megvitathassák.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×