eur:
394.07
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nem változott a jegybanki alapkamat

Az elemzői várakozásoknak megfelelően 7 százalékon tartotta a jegybanki alapkamat szintjét a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden. A döntés nem térítette le a forintot a reggel óta követett erősödő pályáról.

Márciusban a monetáris tanács öt tagja szavazott a jegybanki alapkamat 7 százalékon tartására, egy tag voksolt 25 bázispontos kamatcsökkentésre, a jegybank egyik alelnöke pedig 25 bázispontos kamatemelésre.

A Reuters napokban készített felmérésében is kamattartást valószínűsítettek az elemzők, prognózisukban az év végén 6,5 százalékos, 2013 végén pedig 6 százalékos alapkamat szerepelt.

Hasonlóan vélekedtek londoni elemzők is, akik szerint a monetáris tanács mindenképpen megvárja a kamatcsökkentéssel az IMF/EU-tárgyalások eredményét. Volt olyan vélemény is, amely szerint a hiteltárgyalások lassú haladása miatt az MNB később a jelenlegi 7 százalékos alapkamat emelésére is kényszerülhet.

Tavaly december 21-e óta nem változott az alapkamat.

A többség a tartásra szavazott

A jegybankelnök közlése szerint a kamattartás mellett emelésre és csökkentésre vonatkozó javaslat is volt a monetáris tanács keddi ülésén

A monetáris tanács három javaslatról tárgyalt, a 7 százalékos jegybanki alapkamat tartására vonatkozó mellett szerepelt 25 bázispontos csökkentésre és 25 bázispontos emelésre vonatkozó indítvány is - közölte Simor András a monetáris tanács kamatdöntő ülése utáni sajtótájékoztatón. Hozzátette: a többség a kamat tartására voksolt.

Nem változott a forint árfolyama a kamatdöntésre

Nem térítette le a forintot a reggel óta követett erősödő pályáról a jegybank piaci várakozásoknak megfelelő kamatdöntése.

Az eurót a bejelentés után is az előtte tartott 297,50 forinton jegyezték.

A forint árfolyama kedden folyamatosan erősödött: kora reggel 298,65 forinton, majd délelőtt fél tízkor 298,36 forinton jegyezték a hétfő esti 299,43 forint után.

A svájci frankot 247,53 forinton jegyezték a jegybanki kamatdöntés bejelentését követően a hétfő esti 249,10 forint után, a dollár 225,96 forinton áll 228,07 forint, a japán jen pedig 2,7850 forinton a hétfő esti 2,8097 helyett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×