eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Nő az esélye annak, hogy a kormánynak visszavonulót kell fújni"

A társasági különadókat és a végtörlesztést kellene megszüntetni ahhoz, hogy a befektetők jobban bízzanak a magyar gazdaságpolitikában, de ez az eddigiekhez képest teljes fordulat lenne a magyar kormány részéről - mondta az Erste Bank makroelemzője. Árokszállási Zoltán hozzátette: az IMF-fel való megállapodást fel kellene gyorsítani, bár a kabinet kommunikációjából nem az következik, hogy a Valutaalap feltételeit könnyedén elfogadnák.

Egyre nő az esélye annak, hogy a kormányzatnak visszavonulót kell fújni néhány kritikus kérdésben, ilyen lehet a vállalati különadók vagy a végtörlesztés ügye - mondta az InfoRádiónak a Moody's általi leminősítés után az Erste Bank makroelemzője. Árokszállási Zoltán szerint kommunikációs és gazdaságpolitikai fordulatot kellene végrehajtani ahhoz, hogy megnyugodjanak a befektetői kedélyek, és forint is erősödni tudjon.

Az elemző kiemelte: a vázoltakhoz képest nehéz más utat választani ebben a helyzetben, bár igaz, hogy jelentős kontraszt lenne az eddigi lépésekhez viszonyítva. A forint állampapírok 35-40 százaléka külföldi befektetők birtokolják, így nehéz olyan intézkedéseket hozni, és úgy kommunikálni, hogy nem vesszük figyelembe a hitelminősítők döntéseit, illetve azokat ellenséges szándéknak véljük - fejtette ki.

A különutas megoldásokkal az a probléma, hogy nem szándékolt mellékhatással járnak, a gazdasági növekedést erőteljesen fékezik, és a befektetői bizalmat is erodálják. Az intézkedésekkel átmenetileg lehet a költségvetés hiányát javítani, de a hosszú távú növekedési kilátásokat inkább rombolják - hangsúlyozta az Erste Bank makroelemzője.

Árokszállási Zoltán szerint ha az elsődleges állampapírpiacon nem tudnak magyar államkötvényt kibocsátani, ezáltal pénzt bevonni, akkor annyi forrás idén még lenne, hogy a lejáró államadósságot és a deficititet finanszírozzák, de a jövő év első negyedévében megváltozna ez a helyzet. Hozzátette: a jelentős forintgyengülés is problémát jelent stabilitási szempontból.

Az IMF-fel való megállapodást fel kellene gyorsítani, és akár még idén tető alá lehetne hozni, bár a kormány kommunikációjából nem az következik, hogy a Valutaalap feltételeit könnyedén elfogadnák - vélekedett.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×