eur:
387.01
usd:
355.95
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

A mélypont közelében a forint - 316 körül az euró

A Moody's hitelminősítő negatív lépésére eddig mintegy 1,5 százalékkal gyengült a forint az euróval szemben, a jegyzések péntek reggelre megközelítették a történelmi forintmélypontot. Éjszaka a Moody's leminősített Magyarországot.

A nemzetközi befektetői hangulat továbbra is egyértelműen borongós és az eurózóna több állampapírpiacán további hozamemelkedés mutatkozik - írja a Portfolio.hu. Ebben a forintra egyébként is gyengülési nyomás nehezedne az IMF-megállapodás hiányában, de a Moody's felőli lépés ezt most ebben a hangulatban csak fokozta.

Az euróval szembeni jegyzések tegnap este 311-312 körül mozogtak, majd éjszaka óta, a leminősítési hír hatására 316-316,5-ig emelkedtek a bankközi piacon.

Az új történelmi forintmélypont múlt hétfőn este 317,7 körül alakult ki, ezt könnyen tesztelheti ma a piac, bár 12 óra után erősödésnek indult a forint, az euró jegyzése 315 forintra csúszott le.

A svájci frankkal szembeni jegyzések a tegnap esti 254,4 után már kissé 257,5 felett járnak, ami újabb 3 havi forintmélypontot jelent.

Az elemzők számítottak a forintgyengülésre, mivel éjszaka a Moody's az eddigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Ba1"-re rontotta a magyar kormánykötvény-osztályzatot.

A tőzsde jelentős, 3,13 százalékos mínuszban kezdett.

Nyolcvan bázispontot ugrottak az állampapírhozamok

Nagyjából 80 bázisponttal ugrottak meg délelőtt 10 órára az előző estéhez képest a másodpiaci állampapírhozamok.

A Moody's csütörtök este közzétett leminősítése után az állampapír másodpiac áll, gyakorlatilag csak eladók vannak, a tőzsdén van néhány kis üzlet, a hozamok 5-10 bázispontos lépésekben mentek fel - számoltak be kereskedők.

Az egy éves hozam 8 százalék közelébe emelkedett, az éven túli papírokra jegyzett hozamok átlépték és bőven meghaladják a 9 százalékot, egyes kereskedők szerint meg sem állnak 10 százalékig.

A 3 éves kötvényt röviddel tíz óra előtt 9,30/9,10 százalékos hozammal, az ötévest 9,70/9,60 százalékon, kissé később a 2022/A referencia kötvényt 9,65/9,45 százalékon jegyezték.

Címlapról ajánljuk
Demkó Attila: Harkiv elfoglalásához kevés az ottani orosz erő

Demkó Attila: Harkiv elfoglalásához kevés az ottani orosz erő

Miközben az amerikaiak továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy fegyvereiket csak Ukrajna megszállt részein vethetik be orosz erők ellen, egy ukrán katona a The Telegraph-nak arról beszélt, hogy az ukrán seregek frusztráltak amiatt, hogy tétlenül kell nézniük Vlagyimir Putyin katonáinak felsorakozását a határövezet orosz oldalán, és így Harkiv el fog esni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×