eur:
389.41
usd:
363.29
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Új fejezet a MÁV-csoport beszerzési gyakorlatában

Új fejezetet nyitott a MÁV Zrt. beszerzési gyakorlatában annak érdekében, hogy minél több kis- és középvállalkozás be tudjon kapcsolódni a folyamatba - hangsúlyozta Szarka László, a társaság kommunikációs igazgatója

A MÁV-csoport évente több mint 120 milliárd forint értékben szerez be termékeket és szolgáltatásokat a külső piacokról, és azt a célt tűzte ki, hogy ebből a kkv-k minél nagyobb arányban részesedjenek, illetve az átlátható folyamatban a verseny kiszélesítésével megtakarítást, hatékonyságnövekedést érjen a vállalatcsoport.
Werle Zoltán, a MÁV Zrt. társasági szolgálgatási igazgatóság (TÁSZ) igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy fokozatosan elektronizálják a közbeszerzési folyamatot, és teljes körű e-beszerzést alakítanak ki, vagyis minden beszerzés bekerül majd az elektronikus rendszerbe.
A MÁV honlapján jelenleg is működik a beszerzési menüpont, ahol információkat tudhatnak meg a beszállítási lehetőségekről az érdeklődők, illetve észrevételeket tehetnek.
Szarka László hangsúlyozta: a nemzeti vasúttársaság versenyképességének, társadalmi elismertségének helyreállítása nem képzelhető el a kis- és középvállalkozók nélkül. A szerdai beszállítói konferenciát a párbeszéd egyik állomásának tekintik, a MÁV vezetése azon van, hogy minél több szállal kötődjön a nemzetgazdasághoz, amit mutat a Széchenyi Pihenő (SZÉP) Kártyához való kapcsolódásuk is.
Werle Zoltán a beszállítói konferencián elmondta, hogy a MÁV-csoportnál beindították a Center LED nevű projektet, amely a konszolidált mérlegben szereplő MÁV-társaságok beszerzéseit központilag fokozatosan felügyeli majd.
A TÁSZ igazgatója kiemelte, azon dolgoznak, hogy a beszerzés a beszállítónak és az ajánlatkérőnek egyaránt költséghasznot jelentsen, továbbá a jövőben még inkább az életszerűséghez illesztik a közbeszerzési folyamatot. Ennek érdekében folyamatosan konzultálnak a beszállítókkal. A kapcsolattartást segíti majd, hogy kategória menedzsereket neveztek ki, akik meghatározott típusú beszerzések felett diszponálnak.

Werle Zoltán felhívta a beszállítók figyelmét arra, hogy a MÁV honlapján lehetőséget alakítottak ki a beszállítói javaslatok fogadására, többi között elektronikus közbeszerzési hírlevelet adnak ki, amelynek olvasásához regisztrációt kérnek. Ebből tájékozódni lehet a MÁV felhívásairól, illetve jelentkezhetnek ajánlatokkal, észrevételekkel a kkv-k.

Január végén az elektronikus közbeszerzési hírlevélre 500-an jelentkeztek, jelenleg a regisztrált olvasók száma 783, a verseny szélesítése érdekében szeretnék elérni, hogy legalább 1.500-2.000-en jussanak hozzák a MÁV elektronikus közbeszerzései hírleveléhez - mondta Werle Zoltán.

A beszállítók hozzászólásaikban javasolták, hogy a vasúttársaságnak az ár-érték aránynál a minőséget is értékelnie kellene, tapasztalataik szerint néhány cég lenyomja az árat a más minőségű termékeivel.

Nagy Miklós, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központ ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a MÁV beszerzése sajátos, folyamatosan változó piacteret jelent, amihez a beszállítóknak alkalmazkodniuk kell. Azoknak a kkv-knak, amelyeknek az alkalmazkodóképessége hiányzik, segítséget kell kapniuk, például tanácsadással, a finanszírozás elérhetőségének biztosításával.

Szerinte az átalakuló közbeszerzési törvény kapcsán olyan jogszabályt kell alkotni, amely lehetővé teszi, hogy a magyar kkv-k a jelenleginél nagyobb átláthatóság mellett indulni tudjanak a versenyen. Figyelembe kell venni, hogy ezek a magyar tulajdonú kkv-k munkahelyeket teremtenek az országban, itt adóznak, és az általuk kínált árakban mindezek szerepelnek.

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központja kidolgozta azt a programot, hogy a MÁV beszállítói körében már meglévő kkv-k megerősítését segítik komplex szolgáltatással, illetve felkészítenék a leendő beszállítókat a várható feladatokra. A tervek szerint az év második részében elkészítik a MÁV-beszállítói kézikönyvet a tanácsadók számára, és az Új Széchenyi Tervben meglévő támogatási lehetőségekkel segítik a kkv beszállítóvá válását.

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központ távlati terve, hogy a hazai piacon megerősödött vasúti beszállító kkv-k minél nagyobb arányban megjelenjenek az Európai Unió, a környező országok vasúttársaságainak beszállítói piacán is - mondta Nagy Miklós.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×