INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A vártnál kisebb lett a Google profitja, esik az árfolyam

InfoRádió / MTI
A vártnál némileg kisebb nyereséget ért el az idei első negyedévben a Google a csütörtöki tőzsdezárás után közzétett gyorsjelentése szerint.

A világvezető internetes kereső- és tartalomszolgáltató nettó profitja 2,298 milliárd dollár - részvényenként 7,04 dollár - volt az idei év első három hónapjában, ami 17,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 1,96 milliárd dolláros haszonnál. A tavalyi első negyedévben az egy részvényre jutó tiszta nyereség 6,06 dollár volt.

Az adózás és a munkavállalói részvényprogram költségeit nem számítva az egy részvényre jutó nyereség 8,08 dollárra növekedett 6,76 dollárról.

Az amerikai nagyvállalat első negyedéves bevétele 8,575 milliárd dollárt tett ki, azaz 27 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Nettó bevétele - amely már nem tartalmazza a partnerweboldalaknak kifizetett jutalékokat - 6,54 milliárd dollár volt, 29 százalékkal több mint egy évvel korábban. A kiadások az első negyedévben 54 százalékkal 2,84 milliárd dollárra emelkedtek. A Google bruttó nyeresége így 63,8 százalékról 65,8 százalékra növekedett.

A Thomson Reuters által megkérdezett elemzők részvényenként 8,10 dolláros bruttó eredményt vártak, 6,32 milliárd dolláros nettó bevétel mellett.

A Google részvényei a csütörtöki tőzsdezárást követő elektronikus kereskedésben közel öt százalékkal 551,34 dollárra estek. Ha a kiadások gyorsabban növekednek a bevételeknél, egyes befektetőket elbizonytalanítja, ha a vállalat tovább akar költekezni. Larry Page, a Google társalapítója és vezérigazgatója azonban világosan jelezte, hogy további költségnövekedéseket tervez. Ha ezek a kiadások célzottak és a jövőben a bevételek tetemes növekedéséhez vezetnek, akkor rendben van. Ha azonban nem, akkor csak féktelen költekezés az eredmény - mondta Colin Gillis elemző.

Page az innováció fejlesztését és a bürokrácia visszaszorítását tűzte ki célul a Facebook közösségi portállal és az Apple informatikai óriásvállalattal versengő Google számára. A cég azt tervezi, hogy idén hatezerrel bővíti munkavállalóinak számát, és január 1-jétől már mintegy tíz százalékkal emelte a béreket.

A címlapról ajánljuk