eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Csiba Gábor: Negyedévente 30 milliárddal nő a kórházak lejárt adóssága

Az év végére 90-95 milliárd forintra duzzadhat a kórházak lejárt adósságállománya - mondta a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Csiba Gábor szerint az intézmények jelenleg 70 milliárd forinttal tartoznak a beszállítóknak.

A kormánnyal folytatott párbeszéd eredményeként végre sikerült felmérni a kórházak adósságállományát: a lejárt tartozások június végén 40, szeptember végén pedig 70 millió forintot tettek ki, az év végére pedig elérhetik akár a 95 milliárdot is - mondta a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Csiba Gábor szerint az adósságállomány ilyen ütemű növekedése arra vezethető vissza, hogy 2006 és 2010 között az akkori kormányok a konvergenciaprogram keretén belül 250 milliárd forintot vontak ki az egészségügyi ellátórendszerből.

Az egyesületi elnök örömtelinek nevezte, hogy a mostani egészségügyi kormányzat valamennyi kórházi érdekképviseleti szervezetet bevonja a problémák megoldásába.

Csiba Gábor arról is beszélt, hogy sokat javíthatna az egészségügyi dolgozók lehetőségein és bérezésén a kidolgozás alatt álló orvosi életpálya-modell bevezetése, amit 2012-re tervez a kormány.

Ez nem csak és feltétlenül a fizetések emelésével járna: a tervezetben egyebek mellett szerepel ingyenes továbbképzések biztosítása, a lakhatáshoz jutás, valamint bölcsődék és óvodák nyitásával a gyerekek elhelyezésének megkönnyítése is - magyarázta a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke.

Lényeges fizetésemelést intézményi szinten jövőre biztosan nem tudnak generálni, de remélik, hogy 2012-ben erre is sor kerülhet - fűzte hozzá Csiba Gábor.

A teljes adást ide kattintva hallgathatja meg.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×