eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Oszkó: maradtak még feladatok az új kormányra is

Bár számos területen, például az államháztartási hiány féken tartásában érdemi eredményeket ért el a leköszönő kormány, de számos fontos feladat, többek között a munkanélküliség és az infláció kordában tartása maradt még az új kormányra - mondta el leköszönő pénzügyminiszterként a mai államháztartási sajtótájékoztatón Oszkó Péter. A tárcavezető jelzése szerint a bevételek terv feletti, illetve a kiadások terv alatti alakulása együttesen eredményezte azt, hogy áprilisban a tárca által jósoltnál lényegesen alacsonyabb lett az államháztartás hiánya.

A Pénzügyminisztérium 81,9 milliárd forintos áprilisi hiány előrejelzésével szemben mindössze 27.1 milliárd forintos lett az áprilisi deficit (pénzforgalmi szemlélet, helyi önkormányzatok nélkül), amely mögött Oszkó jelzése szerint részben technikai hatás, részben a bevezetőben jelzett folyamatok játszottak szerepet. A technikai hatás azt jelenti, hogy összességében mintegy 35 milliárd forintnyi államháztartási kiadás áprilisról májusra csúszott át.

"Ebben semmi szándékos, direkt folyamat nem volt" - hangsúlyozta Oszkó, egyszerűen a május eleji munkaszüneti napok bizonytalanságot okoztak abban, hogy a közszféra egyes szervei a bérek kifizetését mikor hajtják végre, ezek egy része az áprilisra tervezett helyett májusban történtek meg.

Az államháztartási bevételek között főként az áfa-bevételek teljesültek túl, de a vártnál több folyt be a személyi jövedelemadóból és a tb-ből is. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a 35 milliárdos elmaradt kiadási tételt is áprilishoz számolva még mindig lényegesen jobb lett az áprilisi hiányszám, mint a PM saját prognózisa.

Oszkó jelzése szerint továbbra is tartani kívánják a konzervatív előrejelzési gyakorlatot, így nem módosul az első öt hónapra várt hiányszám, ami 719.,4 milliárd forint, ez az éves hiánycél 82 százaléka.

"Ha a következő kormány akarja tartani, akkor tudja tartani az eredeti államháztartási hiánycélt", de ehhez természetesen továbbra is szigorú kiadási kontroll szükséges - utalt a következő kormány előtt álló feladatra Oszkó. Ehhez persze kell intézkedéseket tenni (például maradványtartási kötelezettség folytatásának előírása, gyógyszerkasszánál, Munkaerőpiaci Alapnál, útpénztárnál figyelni kell).

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×