eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ne is reménykedjünk erősebb forintban?

Hiába gyengült a napokban egészen a 277-es szintig a forint árfolyama, a portfolio.hu havi rendszeres felmérése szerint még mindig nem számíthatunk érdemi erősödésre. Miután az állampapír-piaci hozamcsökkenés vonatkozásában mérséklődött az optimizmus, a hazai piacon aktív portfólió menedzserek közül egyre kevesebben várnak jó teljesítményt a magyar államkötvényektől.

A portfolio.hu minden hónap elején megkérdezi a hazai piacon aktív alapkezelőket, hogy a következő 3 és 12 hónapban mekkora mértékű elmozdulást valószínűsítenek a forint árfolyamában és a MAX indexben. A referenciaérték, amihez viszonyítva a portfólió menedzserek prognózisokat adnak, az előző hónap záróértéke, vagyis jelen esetben a forint esetében a 269-es szint. (Azóta megközelítette a 278-at is)

A görög adósságproblémák nem hagyták érintetlenül a forint piacát áprilisban, a kurzus 1,3 százalékkal gyengült az euróval szemben, majd az elmúlt napokban egészen a 276-os szintekig menetelt. A portfolio.hu által havi rendszerességgel megkérdezett alapkezelők szerint a hazai fizetőeszközre nehezedő nyomás a közeljövőben sem fog enyhülni, még a 276 forint/eurós szintről sem várnak érdemi erősödést a profi befektetők.

A megkérdezett 16 szakértő fele úgy véli, hogy három hónap múlva a hazai fizetőeszköz árfolyama 2-5 százalékos gyengülést mutathat az április végi (269-es) értékhez képest. Mindössze hat százalék prognosztizál erősödést, a többiek pedig stagnáló árfolyamra számítottak. Bár arányaiban nézve többen várnak forintgyengülést, egy hónap alatt kismértékben apadt az ide sorolható alapkezelők tábora.

A profi befektetők 69 százaléka szerint egy év múlva a forint árfolyama két százaléknál gyengébb szinteken állhat a 269-es referencia értékhez képest, vagyis a többség még a 276-os szintről sem számít az árfolyam érdemi erősödésére. Amennyiben a válaszokat egyetlen mutatóba rendezzük, azt láthatjuk, hogy a befektetők utoljára 2006-ban voltak hasonlóan pesszimisták a forint kilátásait illetően.

Áprilisban az állampapír-piaci hozamszintek tovább csökkentek, így nem csoda talán, hogy az alapkezelők jövőt illető optimizmusa mérséklődött az előző felmérésünkhöz képest. Három hónapos időtávon 33 százalékra emelkedett azok aránya, akik a MAX index csökkenésére (vagyis az állampapír-piaci hozamszintek emelkedésére) számítanak, amire a felmérés 2005 tavaszi indulása óta nem volt példa.

Egy éves időhorizonton továbbra is a hozamszintek csökkenését várják a szakértők, bár már kisebb mértékűt, mint egy hónappal ezelőtt. Az utóbbi időszakban azt figyelhettük meg, hogy a hozamszintek csökkenésével (MAX index emelkedésével) párhuzamosan a megkérdezettek egyre pesszimistább álláspontra helyezkedtek a jövőbeli folyamatokat illetően.

Ezt látva nem is csoda, hogy a portfólió menedzserek közül egy sem akad, aki a kötvényeket felülsúlyozandónak, vagyis favorizálandónak tartja a saját benchmarkjához - a befektetési politikában kikötött referenciaindexekhez - képest. A többség, vagyis a megkérdezettek 54 százaléka szerint piaci súlyon kell tartani az eszközöket, míg 46 százalék alulsúlyozandónak tartja azokat vélhetően a korlátos hozamcsökkenési prognózis miatt.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×