INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Ötödik hónapja javul a GKI konjunktúra-indexének értéke

InfoRádió / MTI
Már ötödik hónapja javul a GKI konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke, így a cégek és a lakosság hangulatát tükröző mutató szeptemberben már kissé meghaladta a tavaly novemberi értéket. A bizalmi index mínusz 32,4 pontról mínusz 30,7 pontra emelkedett.

A GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Európai Unió támogatásával készített felmérése szerint az ipari cégek várakozása szeptemberben - öt hónapos javulás után - nem változott, az augusztusi szinten maradt, de az elmúlt időszak termelés-megítélése javult, bár a következő időszaké csak minimálisan.

A kereskedelmi vállalkozások bizakodása az év eleje óta hónapról hónapra jelentősen ingadozik, összességében enyhén javul, de az augusztusi számottevő növekedést szeptemberben ismét visszaesés követte. A szolgáltató cégek pesszimizmusa szeptemberben oldódott, főleg a foglalkoztatás és a közeljövőre vonatkozó forgalmat tekintve.

A fogyasztói várakozások május óta hónapról hónapra egyre jobban alakulnak. A munkanélküliségtől és inflációtól való csökkenő félelem mellett javult a lakosság saját pénzügyi helyzetéről alkotott képe is.

Kapcsolódó hang

Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató Intézet vezérigazgató-helyettese
 


A címlapról ajánljuk