eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A Sziget Fesztiválon is vizsgálódott és büntetett az APEH

A Sziget Fesztiválon több mint 100 adóhatósági ellenőrzést végeztek, de ezek közül csak hat esetben kellett bírságot kiszabni az APEH ellenőreinek - tájékoztatta az InfoRádiót az adóhatóság. Az ellenőrök elsősorban a nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését és az árképzést vizsgálták.

A fesztivál idején 113 ellenőrzés volt és csak hat olyan eset, amikor bírságot is kiszabtak, összesen várhatóan 900 ezer forintos értékben - tájékoztatta az InfoRádiót az adóhatóság.

Az ellenőrök elsősorban azt nézték, hogy adnak-e nyugtát a kitelepült vállalkozások, bejelentették-e az alkalmazottakat, valamint, hogy bizonylatokkal igazolható-e az eladott árak eredete. A hatóság szakemberei nem csupán a vendéglátósokat és a kereskedőket, hanem az úgynevezett különleges szolgáltatásokat végzőket is ellenőrizték, így például a bungee-jumpingot, a riksa taxit vagy az íjászatot üzemeltető cégeket.

Az ellenőrök 55 helyen végeztek próbavásárlást, de csak egy helyen nem kaptak nyugtát, és háromszor fordult elő, hogy azt nem megfelelően töltötte ki az eladó, ezek következménye mintegy félmillió forint mulasztási bírság.

A foglalkoztatással kapcsolatban 41 vállalkozást vizsgáltak, és két főnél találtak problémát, ahol az alkalmi munkavállalói könyvet nem megfelelően töltötték ki. A Szigeten dolgozó alkalmazottak jelentős része ugyanis alkalmi munkavállaló volt. Azok a munkáltatók, akiknél a hiányosságot találták 400 ezer forint bírságra számíthatnak, illetve az érintett két vállalkozó tevékenységét 12 napra függeszti fel az adóhivatal.

Egyértelműen pozitív tapasztalat volt, hogy az áruk eredete minden esetben igazolható volt. A hatóság megállapítása szerint tavalyhoz képest egyértelmű a javulás: most hat százalék volt a mulasztások aránya, tavaly kilenc, előtte pedig legalább 17. A hatóság szerint az előre meghirdetett ellenőrzéseknek egyértelműen pozitív hatása van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×