eur:
388.66
usd:
360.77
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Bajnai: igazságosabb adórendszerért dolgozik a kormány

A legális munkavállalás fontosságát, az igazságos adórendszer szükségességét hangsúlyozta beszédében mind a miniszterelnök, mind a pénzügyminiszter az adóhivatal vezetői értekezletén.

A magyarországi adórendszer változtatásai azt a célt szolgálják, hogy az országban megérje dolgozni, az adórendszer igazságosabb legyen, és ne lehessen kikerülni az adózást - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) országos vezetői értekezletén.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a kormány első intézkedései azt szolgálták, hogy Magyarországon az egyensúly helyreálljon, ennek érdekében a kormány 2009-2010-ben 1.300 milliárd forinttal fogja vissza az állami kiadásokat. Így jövőre Magyarország azon kevés uniós ország közé fog tartozni, ahol csökken majd az államháztartási hiány, míg a legtöbb tagállamban emelkedik.

Bajnai Gordon kiemelte: az egyensúly érdekében tett lépéseket követően foglalkozni kell azzal, hogy a gazdasági növekedés feltételeit is javítsa a kormány, hogy emelkedjék a mostani 57 százalékos foglalkoztatási szint, az adóváltozások a foglalkoztatás bővítését is célozzák.

Sikeresnek és hatékonynak értékelte az APEH elmúlt években végzett munkáját Oszkó Péter. A pénzügyminiszter úgy vélekedett: a jogszabályi kereteket az elmúlt időszakban sok kritika és szakértői észrevétel érte, az adóhatóság ugyanakkor jelentős fejlődést ért el az elmúlt időszakban, munkája komoly eredményeket tükröz.

A miniszter elmondta: az állami bevételek beszedését alapvetően az APEH keretein belül szeretnék megoldani, mert ez a leghatékonyabb. Ezért szeretnék, ha jövőre az iparűzési adó beszedését az állami adóhatóság venné át. Ez vállalkozók számára is egyszerűsítést jelent, a teljes rendszert tekintve pedig megtakarítást eredményez - tette hozzá.

Oszkó Péter szerint a vagyonadó beszedéséhez is az APEH rendelkezik a legjobb felkészültséggel és háttérrel. Az adóhatóság számára újszerű feladatot jelent majd az adóparadicsomokba kivitt jövedelmek utáni állami bevétel feltárása és beszedése is - mondta.

A plusz feladatokhoz szükséges erőforrásokat biztosítani fogják - ígérte a miniszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×