eur:
388.72
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Tőzsde: Tokió fenn, New York lenn

A tokiói értéktőzsde Nikkei indexe csütörtökön stabilan zárt, alig 0,1 százalékkal emelkedett. A befektetők reménykednek abban, hogy a japán gazdaság túljutott a recesszió mélypontján. Csökkenéssel zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók szerdán.

A Nikkei a nap folyamán még 0,5 százalékkal javult, ezt azonban ellensúlyozta az aggodalom az amerikai államkötvények hozamának előző napi emelkedése, illetve ennek gazdaságra gyakorolt hatása, valamint a General Motors esetleges csődje.

A piac abban bízik, hogy a japán export áprilisi, márciushoz képest kisebb mértékű visszaesését pénteken kedvező ipari adatok követik. A szakértők az ipar teljesítményének második hónapja tartó növekedését várják, mivel a gyártók készleteiket már ledolgozták.

A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,1 százalékos, azaz 12,62 pontos emelkedés után 9451,39 ponton zárt, több mint 6 százalékkal magasabban az év véginél.

A tokiói tőzsdezáráskor a szöuli Kospi index 0,66 százalékkal javult. A hongkongi és a sanghaji tőzsde zárva volt csütörtökön.

Csökkenéssel zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók szerdán. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 1,1 százalék (19,35 pont) gyengüléssel 1731,08 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8300,02 ponton zárt 2,1 százalék (173,47 pont) eséssel.

A részvényárak gyengülését részben az okozta, hogy az egyre nagyobb amerikai eladósodottság miatt meglódultak az amerikai állampapír-hozamok, ami viszont felerősítette azokat az aggodalmakat, hogy nőnek a vállalati és a lakossági hitelköltségek.

A kereskedési nap legnagyobb vesztesei a banki részvények voltak.

Rontott a befektetői hangulaton, hogy egyre valószínűbb a General Motors (GM) csődje. Az autógyártó bejelentette, hogy nem sikerült elég kötvénytulajdonossal megállapodni arról, hogy kötvényeiket a cég részvényeire cseréljék. Szakértők szerint ez azt jelenti, hogy a GM most már minden bizonnyal csődbe jut. Ezzel egyidejűleg szinte biztosra vehető, hogy a GM részvénye kikerül a DJIA indexéből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×