eur:
388.71
usd:
361.79
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Az MNV jogtanácsosa szerint jogszerű volt a sukorói csereügylet

Útfejlesztéseket gátol az úgynevezett Sukoró-ügy, maga a tranzakció: a sukorói illetve az albertirsai és pilisi telkek csereügylete pedig jogszerű volt - mondta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő jogtanácsosa. Császy Zsolt dokumentumokkal bizonyította a csere jogszerűségét.

Teljes mértékben jogszerű volt a magyar állam és Joav Blum magyar-izraeli állampolgár közötti telekcsere ügylet - jelentette ki a vagyonkezelő jogtanácsosa.

Császy Zsolt azt mondta: azért kellett a magyar-izraeli üzletember tulajdonában lévő pilisi és albertirsai telkek vételére ajánlatot tenni, mert azok az uniós támogatással épülő M4-es nyomvonalába estek.

A sajtónak bemutatott szerződés szerint Joav Blum az említett két telket átadja a magyar államnak a sukorói, part menti telkekért cserébe, és ezenfelül még majdnem 297 millió forintot fizet. A törvény értelmében elég, ha az egyik fél helyi lakos, ez ebben az ügyletben maga a magyar állam volt, így Joav Blumnak lényegtelen a lakhelye.

A sukorói telek part menti sávja magyar állami tulajdonban marad, 10 méter szélességben alakították ezt ki. A tranzakció már majdnem létrejött, amikor az illetékes ügyészség megóvta ennek a sávnak a földhivatali bejegyzését, eljárási hibákra hivatkozva. Így az eljárás megismétlését írták elő a hatóságok, ez még most is tart.

Az ügylet azért került a sajtó elé, mert Joav Blum tagja annak az amerikai-izraeli-német-magyar befektetői csoportnak, amely a Velencei-tó mellett egymilliárd értékű turisztikai beruházást akar végrehajtani, és amiről a magyar kormány április végén döntött, hogy kiemelt beruházás.

A mintegy 70 hektáros területen szállodák, éttermek, golfpálya és kaszinó épülne, valamint egy szórakoztató központ is helyet kapna. A beruházó King City kft-nek azonban előbb koncessziót kell elnyernie a kaszinóhoz, erről a pénzügyminisztérium dönt majd. A vagyonkezelő által lebonyolított csereügylet azonban nem feltétele a koncesszió megszerzésének és a beruházásnak.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×