eur:
389.62
usd:
361.95
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kész a kelet-európai bankmentő csomag

Londonban hivatalosan is bejelentették, hogy a világ vezető pénzintézetei közel 25 milliárd eurós, közös finanszírozási programot állítottak össze a kelet-európai bankrendszerek és vállalatok megsegítésére. Mindeközben az EBRD elnöke azt nyilatkozta, hogy a kelet-európai bankoknak, a legrosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén, a csődhelyzet elkerülésére közel 300 milliárd euróra lenne szükségük.

Összesen 24,5 milliárd euró az a finanszírozási csomag, amelyet az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank mellett az Európai Beruházási Bank és a Világbank biztosít Kelet-Közép- és Dél-Európának. A csomag célja, hogy gyors, és összehangolt segítséget adjon ezen államok reálgazdaságának, főként a kis- és közepes vállalkozásoknak, a kereskedelmi bankokon keresztül, kiegészítve a válságra adott nemzeti válaszokat.

A legnagyobb hozzájárulást az Európai Beruházási Bank adja, 11 milliárd eurót. Ennek a kedvezményezettje a közép-, kelet- és dél-európai kis- és középvállalati szektor. Ebből az összegből 5,7 milliárd euró máris hozzáférhető "gyors szétosztásra", további 2,8 milliárd euró kifizetését az intézet várhatóan április végéig hagyja jóvá, és ezen felül is várhatók még kiutalások.

A Világbank mintegy 7 és fél milliárd euróval járul hozzá a csomaghoz, ebből 2009-ben és 10-ben összesen 3 és fél milliárd euró jut a felzárkózó európai bankszektor problémáinak kezelésére. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank pedig idén és jövőre 6 milliárd euróig terjedő összeget nyújt a térségi pénzügyi szektornak, befektetés, valamint adósság- és kereskedelem-finanszírozás formájában.

Mindhárom intézmény elnöke azt hangsúlyozta: azért döntöttek erről a csomagról, mert kiemelt felelősséggel viseltetnek a térség iránt, egyöntetű véleményük, hogy a közös akcióterv felgyorsítja a válságtól súlyosan érintett közép-, kelet- és dél-európai országok reálgazdaságának életfontosságú finanszírozását, és elősegíti, hogy a kisvállalatok túlélhessék "e viharos időket". A bankmentő csomag bejelentése előtt az EBRD elnöke a francia Le Figarónak adott interjújában azt mondta: elemzők számítása szerint a legrosszabb forgatókönyv teljesülése esetén közel 300 milliárd eurónyi összeg kell majd a kelet-európai pénzintézetek támogatására.

Ennek az összegnek a kisebbik része a bankok feltőkésítésére, a nagyobbik része pedig az újrafinanszírozásra kell majd. Thomas Mirrow szerint ehhez azonban szükség van a kormányok támogatására is. Az EBRD elnök azt mondta: hogy a mostani helyzet nem alkalmas az eurozóna bővítésére, de arra igen, hogy elkezdjék a belépésről a tárgyalásokat meghatározva pontosan a szükséges lépéseket és azok lehetséges dátumát. Elemzők szerint a bejelentett mentőcsomag bár igen tekintélyes összeg, közel sem biztos, hogy elégségesnek bizonyul, és csak akkor lesz hatékony, ha közvetlenül eljut a vállalkozásokhoz. A csomaggal kapcsolatban még sok a kérdés, mivel egyelőre csak az elvek és a keretek ismeretesek, a részletek nem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×