eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Az Egyesült Államokban a legolcsóbb a hitel

A világ tőzsdéi vegyesen reagáltak az amerikai FED bank történelmi kamatlábcsökkentésére. A FED a világ legnagyobb gazdaságának gyenge teljesítménye és a dollár gyengülése miatt a vártnál nagyobb mértékben, mindössze negyed százalékpontra mérsékelte a vezető kamatot. Ennek ellenére az amerikai valuta tovább árfolyama tovább esett.

A világ vezető gazdaságai közül immár az Egyesült Államokban a legolcsóbb a hitel azt követően, hogy a FED egynegyed százalékpontra mérsékelte a vezető kamatlábat, hogy így ösztönözze a fogyasztást, tartsa talpon a cégeket és adjon lökést a gazdaságnak.

Elemzők alacsonyabb mértékű csökkentésre számítottak, a befektetők viszont még a merésznek tartott 75 bázispontos csökkentésre is vegyesen reagáltak.

A londoni Footsie például csaknem fél százalékos mínuszban nyitott szerdán, a DAX és a CAC40 index pedig ennek közel kétszeresét veszítette értékéből.

Ázsiában viszont a tokiói Nikkei fél százalékos, a Hong Kongi Hang Seng pedig több, mint kétszázalékos pluszban zárt. Bizalom uralkodott a dél-koreai, a thaiföldi és az ausztrál tőzsdék parkettjein is.

A befektetők lelkesedését ugyanakkor lehűtötték azok a várakozások, hogy a dollár gyengülése miatt csökkennek az amerikai piacról származó exportbevételeik. Normális esetben Ázsia és Európa követte volna a Wall Streetet, amely a FED-kamatcsökkentésre 4 százalékos ralival reagált.

Közben már az OPEC hivatalos bejelentése előtt több, mint másfél dollárral emelkedett az olaj hordónkénti ára. Ali Naimi szaúdi olajminiszter ugyanis azt monta: az exportőrök egyetértenek abban, hogy az újévtől napi kétmillió hordóval csökkentik a kitermelést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×