eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Roaming-díjak: szerdától olcsóbb

A Vodafone már szerdától, azaz augusztus elsejétől bevezeti az Európai Unió által előírt kedvezményes roaming tarifákat. A díjak mindhárom magyarországi szolgáltatónál egyformák lesznek.

A roaming tarifák mindhárom magyarországi  szolgáltatónál egyformák. A kezdeményezett hívások díja 144 forint, míg a fogadott hívásoké 70 forint 80 fillér.

A Vodafone vezérigazgatója a tarifákról szólva azt mondta: azért egyformák mindhárom szolgáltatónál, mert az Európai Unió a roaming díj felső határát az Európai Központi Bank június 29-ei árfolyama alapján szabta meg.

Beck György hozzátette: azért döntöttek az augusztus elsejei bevezetés mellett, mert elkészültek az átálláshoz szükséges fejlesztésekkel és hosszútávon piaci előnyt remélnek ettől a lépéstől is.

"Ez a lépés csak egyik eleme a hosszú távú stratégiának" - hangsúlyozta Beck György.

A másik két mobilszolgáltató augusztus 29-től vezeti be a csökkentett díjakat. A Pannon sajtó és információs igazgatója a tarifacsökkentés mértékéről azt mondta: mintegy 40-80 százalékos csökkenést jelent a változtatás, ami nagyon jelentős.

Majorosi Emese hozzátette: ez szerintük nem jelent bevételcsökkenést a cégnek: "Nem számolunk bevételkieséssel, azt reméljük, hogy a kedvező tarifa miatt többet telefonálnak majd az emberek, és a megnövekedett forgalom kompenzálja a csökkenés miatti bevételkiesést".

Az uniós rendelet - kötelezően augusztus 29-től az új előfizetők részére írja elő a kedvezményes tarifát, a régi előfizetők számára szeptember 29-től kellene bevezetni.

Azaz a Pannon és a T-mobile egy hónappal korábban csökkent, a Vodafone viszont két hónappal. Egyes számítások szerint a mobilszolgáltatók bevételeinek nagyjából 2 és fél százalékát teszik ki a roaming bevételek, az ügyfelek viszont éves szinten összesen 8-15 milliárd forintot spórolnak meg a díjcsökkentéssel.

Az uniós roaming-rendelet egyébként a következő évekre további díjcsökkentést ír elő. Jövő nyáron a külföldről indított hívások díja még - mai árfolyamon számolva - 6 forinttal csökken, a hívásfogadások pedig 4 forinttal kerülnek majd kevesebbe.

A rendelet a 27 tagú Európai Unió valamennyi mobilszolgáltatójára vonatkozik - de nem érinti az unión kívüli roamingolás költségeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×