eur:
392.66
usd:
355.18
bux:
0
2024. szeptember 3. kedd Hilda

Sok a csaló, kevés az ellenőr

Bár az ellenőrzés jó megoldás a trükközve veszteséges vállalkozások ellen, de nem túl hatékony - véli Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke.

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke úgy véli, a kilátásba helyezett fenyegetés, illetve az adóellenőrzés növelése nem lehet elég hatékony, hiszen nagyjából 300 ezer érintett vállalkozásról van szó, szemben a 2 ezer adóellenőrrel.

Zara László szerint a veszteséges cégek számára kötelezően kitöltendő nyomtatvány sem tudja majd jelentősen leszűkíteni ezt a kört.

Nincs biztos módszer

A vállalkozásoknál előfordul, hogy elszámolnak olyan költségeket is, amelyek nem tartoznak a vállalkozáshoz. Ilyenek például a külföldi utazások, adott esetben bizonyos reprezentációs vagy személyi jellegű költségek - mondta Zara László.

Hozzátette: ezek bekerülhetnek az ellenőrzési szempontok közé, azonban nem biztos, hogy ezen adatok alapján csak olyan vállalkozásokat választanak majd ki, amelyeknél valóban meg lehet állapítani, hogy a veszteségük manipulált.

Ráadásul veszteséget nem lehet fél évre értelmezni, így arról is dönteni kell, hogy a 2006-os eredményeket is vizsgálják, vagy majd csak a 2007-eseket - mondta az adószakértő.

Van megoldás?

Zara László szerint nincs jó megoldás, mert csupán a fenyegetettség növelésével, ismerve az adóhatóság létszámproblémáit, nem tudják megfelelően szélesíteni az adófizetők körét.

Ráadásul nem ez lenne az első ilyen jellegű szigorítás a vállalkozások számára.

Például a tavaly ősszel bevezetett dupla járulékminimummal kapcsolatos bejelentési kötelezettségtől is sokan tartottak, de az eddigi információk szerint nem hozott átütő sikert, azaz nem lett nagyságrendileg nagyobb a társadalombiztosítási bevétel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Maruzsa Zoltán az új tanév új szabályairól: okoseszköz, orvosi igazolás, jogosítvány

A tanév kezdetén több változás jön az oktatási intézményekben, ezekről beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Maruzsa Zoltán, de a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára kifejtette a pedagógus-béremelés menetrendjét, és azt is, hogy miért nem lesz tanárhiány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 3. 04:30
×
×
×
×