INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Bokros Lajos: a hibákért most fizetünk

Infostart / InfoRádió
Bokros Lajos volt pénzügyminiszter szerint előrelépésnek számít a kormány új konvergenciaprogramja, mivel a dokumentum hosszú idő után először elismeri a valóságot. Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke a társadalom radikalizálódását várja.

A Közép-Európai Egyetem vezérigazgatója az ICEG Európai Központ és a Magyar Üzleti Vezetők Fóruma által rendezett konferencián úgy fogalmazott: végre vége az egyensúlyromboló növekedésnek és a "kívánságműsor gazdaságpolitikának".

A hibákért az alacsony növekedéssel, az inflációval és a romló életszínvonallal fizet az ország - tette hozzá.

A volt pénzügyminiszter úgy vélte: mind a tandíj, mind a vizitdíj szükséges, de nem elégséges.

Bokros Lajos úgy vélekedett, hogy a felsőoktatásban véget kell vetni a fejkvóta-finanszírozásnak, a felesleges iskolákat azonnal be kell zárni.

A volt pénzügyminiszter az egészségügyben a "potyautasok" gyógyításának felfüggesztését, az ingyenes közgyógy- és kórházi ellátás megszüntetését tartja a legfontosabbnak.

Közölte: a nyugdíjkorhatárt fokozatosan fel kell emelni 65 évre, meg kell szüntetni a korkedvezményt, a rokkantnyugdíjasok egészségi állapotát pedig évente felül kell vizsgálni.

Bokros Lajos eltörölné a minimálbér adómentességét, és a most bevezetett adók helyett minden ingatlanra értékalapú adót vetne ki.

Stumpf radikalizálódó társadalmat vár

Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke, volt kancelláriaminiszter arról beszélt, hogy a valódi reformok előkészítéséhez nyílt helyzetértékelésre van szükség. Beszédében hiányolta a politikai cselekvést.

Elmondta: a kiigazító lépések a családok nagy többségének elviselhetetlen terhet jelent majd, és a magyar társadalom véglegesen kettészakad.

A Gyurcsány-kormány a választási siker érdekében elhalasztotta a reformokat, az ország valós helyzetét eltitkolta - jelentette ki a volt miniszter.

Mivel a döntések meghaladják a háztartások tűrési küszöbét, a társadalom radikalizálódására lehet számítani - mondta Stumpf István.

"Ellébecoltuk az elmúlt esztendőket"

Az Államreform-bizottság elnöke szerint felül kell vizsgálni az állami közfeladatok körét.

"Be kell ismernünk, ellébecoltuk az elmúlt esztendőket, ezért lehet, hogy ma ennyi területet kell egyszerre megreformálni" - fogalmazott Draskovics Tibor.

A politika túl sokáig ködösített

Az Állami Számvevőszék elnöke az átláthatóság és elszámoltathatóság hiányát sérelmezte.

Az embereknek tisztában kell lenniük a valós helyzettel, hogy ne legyenek ábrándjaik - hangsúlyozta Kovács Árpád.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk