eur:
401.58
usd:
364.11
bux:
0
2024. október 4. péntek Ferenc
medence, strand, flamingó, úszógumi
Nyitókép: Unsplash.com

Végre megtörténik, amit olyan sokan vártak a Kelet-Balatonnál

Beszámoltak arról, mi és hogyan újul meg a 2021-ben bezárt siófoki Galerius Élményfürdőben.

A 2006-ban megnyitott, de életveszélyesé válása miatt a koronavírus-járvány idején, 2021-ben bezárt fürdőben szeptemberben kezdődtek a felújítási, korszerűsítési munkálatok. A Galeriust sokan hiányolják Siófokon és környékén, hiszen nincs hasonló komplexum a város több tíz kilométeres körzetében.

Az egyik legsúlyosabb gond a tetőszerkezet állapotával van, mert a páraáteresztő rétegek elöregedtek, a szigetelés több helyen megsérült, és a tetőn keresztül víz szivárgott az épületbe. Ennek következtében a fa szerkezetek vélhetően meggombásodtak, a tető több helyen beázott, a falszerkezet is károsodott. A különösen a medencetér és a wellness részleg sérült a beázások miatt – derül ki a sonline.hu összegzéséből.

A gépészeti rendszer is felújításra szorul. Az uszodában használt szivattyúk és egyéb berendezések elavultak, és a folyamatos karbantartás hiánya miatt egyes elemek működésképtelenné váltak. A légtechnikai rendszer már eleve alultervezett volt, nem tudta hatékonyan elszívni a párát a medencetérből, s ez is tovább rontotta az épület állapotát.

Kicserélik a tetőszerkezetet, korszerűsítik a gépészetet, bővítik a wellness részleget és az éttermet, élményelemeket építenek a kültéri gyerekmedencébe és egy 50 kilowattórás napelempark épül, amely a fürdő energiaellátását biztosítja. Az összes beltéri és kültéri fényforrást LED-es világításra cserélik, ami jelentős megtakarítást eredményez majd.

Összesen 1,8 milliárd forintot költenek a Galerius Élményfürdő felújítására. Ebből 900 millió forint állami, turisztikai támogatás, 600 millió forint banki kölcsön, 300 millió forintot pedig a város a saját bevételeiből gazdálkodik ki rá. A tervek szerint a megújult fürdő 2025 őszén nyitja meg a kapuit.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: cél, hogy 2-3 éven belül 1 millió forint legyen az átlagbér
Péntek reggel

Orbán Viktor: cél, hogy 2-3 éven belül 1 millió forint legyen az átlagbér

A miniszterelnök péntek reggel terjedelmes interjút adott. Szerinte óriási veszély a gazdasági hidegháború Magyarországra nézve, ezért építik fel a gazdasági semlegesség politikáját. Az igazi fegyver az infláció ellen a magasabb bér, de hogy mekkorát bírnak el a gazdaság szereplői, azt nem a kormány határozza el. A politikát tekintve pedig nem szabad elcsábulni szerinte, "elsősorban magunkkal kell foglalkoznunk".

Kevés polgármesterrel, sok kérdőjellel kezdi munkáját a Fővárosi Közgyűlés

Péntek délelőtt tíz órától tartja alakuló ülését az új Fővárosi Közgyűlés. Karácsony Gergely főpolgármester egyelőre nem jelöl helyetteseket, illetve a szervezeti és működési szabályzat módosításának sincs biztos többsége. Az új testülettel kapcsolatos legfontosabb és legérdekesebb tudnivalókról az InfoRádió készített összeállítást.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×