eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Mid adult man´s hands selecting location on mobile phone while sitting in driver´s seat
Nyitókép: Getty Images/ Mindful Media

"Részegométer" applikációt fejlesztettek le - kiderül, hányadán állhatunk telefonpartnerünkkel

Van létjogosultsága, sokak élete megmenthető akár rövid távon is. A fejlesztés ügyessége az alkotókat is meglepte.

Észak-amerikai kutatók olyan okostelefonos alkalmazást fejlesztettek le, amely 98 százalékos pontossággal megállapítja a beszédből, hogy az ittasság mely szintjén állhat a telefonáló.

A kaliforniai Stanford Egyetemen és a Torontói Egyetemen fejlesztett app az okostelefonok és az okoshangszórók érzékelőit használja, azt remélik tőle, hogy segíthet fellépni az ellen, hogy emberek ittasan volán mögé üljenek.

A fejlesztéshez szükséges kísérletben tizennyolc, 21 évnél idősebb ember vett részt, ők a testtömegindexüket is figyelembe véve kaptak egy adott mennyiségű alkoholos italt. Annak fogyasztása közben arra kérték őket, hogy mondjanak el egy-egy nyelvtörőt: egyet ivás előtt, egy másikat pedig óránként. A vizsgálat hét órán át tartott, ennyi idő alatt kellett elfogyasztaniuk a nekik szánt alkoholmennyiséget. A nyelvtörő elmondása után arra kérték őket, hogy rögzítsék a hangjukat az eléjük tett okostelefonnal. Eközben egy szonda segítségével a véralkoholszintjüket is mérték az első ital elfogyasztása után 30 perccel, majd újra és újra. A kísérlet során kiderült, hogy az alanyok hangmintájának változásából az újonnan kifejlesztett rendszer 98 százalékos pontossággal képes belőni az alanyok alkoholfogyasztásának mértékét.

A modell pontossága még kitalálóit is meglepte.

A kutatás korai szakaszban jár, több munkára van szükség például ahhoz, hogy a rendszer minden etnikumú, nyelvű és azon belül dialektusú ember esetében ugyanolyan pontosan működjön.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×