eur:
387.87
usd:
358.24
bux:
66185.37
2024. február 23. péntek Alfréd
Mid adult man´s hands selecting location on mobile phone while sitting in driver´s seat
Nyitókép: Getty Images/ Mindful Media

"Részegométer" applikációt fejlesztettek le - kiderül, hányadán állhatunk telefonpartnerünkkel

Van létjogosultsága, sokak élete megmenthető akár rövid távon is. A fejlesztés ügyessége az alkotókat is meglepte.

Észak-amerikai kutatók olyan okostelefonos alkalmazást fejlesztettek le, amely 98 százalékos pontossággal megállapítja a beszédből, hogy az ittasság mely szintjén állhat a telefonáló.

A kaliforniai Stanford Egyetemen és a Torontói Egyetemen fejlesztett app az okostelefonok és az okoshangszórók érzékelőit használja, azt remélik tőle, hogy segíthet fellépni az ellen, hogy emberek ittasan volán mögé üljenek.

A fejlesztéshez szükséges kísérletben tizennyolc, 21 évnél idősebb ember vett részt, ők a testtömegindexüket is figyelembe véve kaptak egy adott mennyiségű alkoholos italt. Annak fogyasztása közben arra kérték őket, hogy mondjanak el egy-egy nyelvtörőt: egyet ivás előtt, egy másikat pedig óránként. A vizsgálat hét órán át tartott, ennyi idő alatt kellett elfogyasztaniuk a nekik szánt alkoholmennyiséget. A nyelvtörő elmondása után arra kérték őket, hogy rögzítsék a hangjukat az eléjük tett okostelefonnal. Eközben egy szonda segítségével a véralkoholszintjüket is mérték az első ital elfogyasztása után 30 perccel, majd újra és újra. A kísérlet során kiderült, hogy az alanyok hangmintájának változásából az újonnan kifejlesztett rendszer 98 százalékos pontossággal képes belőni az alanyok alkoholfogyasztásának mértékét.

A modell pontossága még kitalálóit is meglepte.

A kutatás korai szakaszban jár, több munkára van szükség például ahhoz, hogy a rendszer minden etnikumú, nyelvű és azon belül dialektusú ember esetében ugyanolyan pontosan működjön.

Címlapról ajánljuk
Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

A kormánypártok Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik köztársasági elnöknek. Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő, az LMP korábbi frakcióvezetője az államfőjelölt kiválasztásának a szempontjairól, a leendő elnök erényeiről és hiányosságairól, valamint a nemzet egységének a kifejezéséről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×