eur:
390.73
usd:
366.45
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Getty Images/ mrs

A kiabálás a gyerekkel felérhet a fizikai bántalmazással

Egy friss tanulmány szerint a verbális bántalmazás, vagyis a gyerekkel való kiabálás ugyanolyan káros lehet, mint a fizikai vagy szexuális bántalmazás.

A The Guardian beszámolója szerint a BMJ Open című folyóiratban közzétett brit tanulmány szerzői – 20 556 brit lakos reprezentatív mintáját vizsgálva – arra jutottak, hogy azok, akiket gyerekként verbálisan bántalmaztak, majdnem kétszer nagyobb valószínűséggel használnak kannabiszt, mint azok, akiket nem bántalmaztak verbálisan, és majdnem kétszer nagyobb a kockázata annak, hogy börtönbe kerülnek – írja a 444.hu.

A kutatást végzők szerint a gyerekekkel való durva beszédet a bántalmazás egyik formájaként kéne számon tartani, mert hatalmas károkat okoz. Egy gyerek verbális bántalmazása ugyanolyan káros hatással lehet a gyerek fejlődésére, mint a fizikai vagy szexuális bántalmazás – állítják az akadémikusok a Child Abuse & Neglect című folyóiratban megjelent cikkükben.

Mint olvasható, egy – ezer 11 és 17 év közötti fiatal körében végzett – felmérés szerint pedig 41 százalék mondta azt, hogy a felnőttek – szüleik, tanáraik, gondozóik – gyakran használnak bántó szavakat, amivel hibáztatják, sértegetik és kritizálják őket. A válaszadók fele azt mondta, hetente tapasztalt ilyen viselkedést, minden tizedik fiatal pedig naponta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×