INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

mobiltelefon

elem

gyűjtés

telenor

iskola

újrahasznosítás

Több ezer mobiltelefonnak és elemnek adtak új életet magyar diákok

Több ezer mobiltelefonnak és elemnek adtak új életet magyar diákok

Összesen 183 iskola vett részt a GyűjtsVelem elnevezésű időszaki bajnokságon, amelyen használt mobiltelefont, e-kütyüt és elemet gyűjtöttek. A „legaktívabb” iskola címet egy békéscsabai intézmény érdemelte ki.

A diákok hat hét alatt, április közepe és május vége között több mint kilencezer mobiltelefont és e-kütyüt, valamint csaknem 23 ezer kilogramm elemet gyűjtöttek újrahasznosítási célból, számolt be az InfoRádióban a Telenor Magyarország vállalati kommunikációs igazgatója. Mészáros Attila nagyon sikeresnek értékelte az Emberi Erőforrások Minisztériumával, illetve az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közös akciót. Kiemelte, a GyűjtsVelem verseny – amit a PontVelem.hu szervez meg évről évre az iskolák számára – legfontosabb célja a tudatosítás.

Ezeket a tárgyakat ne dobjuk a szemétbe – figyelmeztetett Mészáros Attila, mert egy részük újrahasznosítható. Például egy új akkumulátorral, kisebb javításokat követően, még vígan működtethető egy mobiltelefon. Illetve a készülékek számos olyan nemesfémet, értékes anyagot tartalmaznak, amelyeknek

az újrabányászása sokkal drágább és környezetszennyezőbb,

mint ha ezeket a használt eszközökből nyernék ki – magyarázta. A program egészének lényege a figyelemhívás, hogy minél több iskolát és diákot mozgósítson.

Külön rendeztek versenyt az iskoláknak és az egyéneknek, a legaktívabb egy békéscsabai diák volt, aki több mint ezer különböző eszközt gyűjtött vissza. Az iskolák versenyében két kategória volt:

  • mobiltelefon- és e-kütyű-gyűjtő verseny
  • használtelem-gyűjtő verseny

Előbbi területen az első helyezést, közel 1800 eszköz begyűjtésével a békéscsabai Erzsébethelyi Általános Iskola telephelye nyerte, míg az utóbbi kategóriában, csaknem másfél tonna elemmel a bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola győzedelmeskedett.

A tíz legtöbb mobiltelefont és e-kütyüt, valamint a tíz legtöbb használt elemet gyűjtő általános iskolás diák értékes mobiltelefont, tabletet, hordozható hangszórót és fejhallgatót nyert – tette hozzá Mészáros Attila vállalati kommunikációs igazgató.

Nyitókép: Unsplash.com

Kapcsolódó hang

Rengeteg mobil és elem hasznosulhat újra a diákoknak hála
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018