eur:
393.3
usd:
367.95
bux:
66092.82
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Unsplash.com

Több ezer mobiltelefonnak és elemnek adtak új életet magyar diákok

Összesen 183 iskola vett részt a GyűjtsVelem elnevezésű időszaki bajnokságon, amelyen használt mobiltelefont, e-kütyüt és elemet gyűjtöttek. A „legaktívabb” iskola címet egy békéscsabai intézmény érdemelte ki.

A diákok hat hét alatt, április közepe és május vége között több mint kilencezer mobiltelefont és e-kütyüt, valamint csaknem 23 ezer kilogramm elemet gyűjtöttek újrahasznosítási célból, számolt be az InfoRádióban a Telenor Magyarország vállalati kommunikációs igazgatója. Mészáros Attila nagyon sikeresnek értékelte az Emberi Erőforrások Minisztériumával, illetve az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közös akciót. Kiemelte, a GyűjtsVelem verseny – amit a PontVelem.hu szervez meg évről évre az iskolák számára – legfontosabb célja a tudatosítás.

Ezeket a tárgyakat ne dobjuk a szemétbe – figyelmeztetett Mészáros Attila, mert egy részük újrahasznosítható. Például egy új akkumulátorral, kisebb javításokat követően, még vígan működtethető egy mobiltelefon. Illetve a készülékek számos olyan nemesfémet, értékes anyagot tartalmaznak, amelyeknek

az újrabányászása sokkal drágább és környezetszennyezőbb,

mint ha ezeket a használt eszközökből nyernék ki – magyarázta. A program egészének lényege a figyelemhívás, hogy minél több iskolát és diákot mozgósítson.

Külön rendeztek versenyt az iskoláknak és az egyéneknek, a legaktívabb egy békéscsabai diák volt, aki több mint ezer különböző eszközt gyűjtött vissza. Az iskolák versenyében két kategória volt:

  • mobiltelefon- és e-kütyű-gyűjtő verseny
  • használtelem-gyűjtő verseny

Előbbi területen az első helyezést, közel 1800 eszköz begyűjtésével a békéscsabai Erzsébethelyi Általános Iskola telephelye nyerte, míg az utóbbi kategóriában, csaknem másfél tonna elemmel a bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola győzedelmeskedett.

A tíz legtöbb mobiltelefont és e-kütyüt, valamint a tíz legtöbb használt elemet gyűjtő általános iskolás diák értékes mobiltelefont, tabletet, hordozható hangszórót és fejhallgatót nyert – tette hozzá Mészáros Attila vállalati kommunikációs igazgató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Egyre nagyobb figyelmet kap az unióban a zöld átállás megvalósítása, amihez különböző támogatási keretösszegek állnak rendelkezésre. A legnagyobb prioritás most ezen a téren az EU-ban a tiszta energia kérdése. Az ebbe történő befektetés segít megvalósítani a célokat. Az Európai Bizottság több fronton küzd a zöld átállás megvalósulásáért, ehhez 93 milliárd euró áll rendelkezésre, amivel ez most a legnagyobb ilyen projekt a világon - hangzott el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján, ahol Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója többek között az EU-s pályázati lehetőségekről beszélt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×