eur:
394.2
usd:
365.02
bux:
65570.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: maps.google.hu

Lett 15 korszerű vízitúra-megállóhely a Dunakanyartól a Csepel-sziget "aljáig"

EU-s segítséggel 800 millió forintot fektettek a munkába.

Megújult Budapest és Pest-megye 15 vízitúra-megállóhelye 799 millió forintos, vissza nem térítendő, európai uniós támogatással Szobtól Dömsödig, a Közép-Duna vízi turizmusának most lezárult komplex fejlesztési projektjében - jelentette be Schmidt Gábor, a konzorciumvezető Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke kedden Budapesten, online sajtótájékoztatón.

A túrázni vágyók a 2021-es vízitúra szezon kezdetétől vehetik igénybe az új szolgáltatásokat. A fejlesztési programnak köszönhetően várhatóan fellendül a vízi turizmus a Közép-Dunán, iskolák, civil szervezetek, vállalkozások ismerkedhetnek meg a vízi lehetőségekkel, új szabadidős csoportok formálódhatnak - tette hozzá. Jelezte:

a vízi turizmust érintő komplex, más túrázási módokhoz, így a kerékpározáshoz kapcsolódó fejlesztések folytatódnak,

amiben az önkormányzatok fontos partnerei a szövetségnek.

Ismertette, hogy több helyszínen infrastrukturális fejlesztések történtek, néhány meglévő megállóhelyen eszközfejlesztéseket hajtottak végre, ezzel is segítve a térség vízi turizmusának előrelépését.

Fontosnak nevezte, hogy a Római-partot is bekapcsolták a Dunakanyar felfedezését lehetővé tevő útvonalba. A megújult vízitúra pontok: Szob, Vác, Göd, Dunakeszi, Dunabogdány, Leányfalu, Szentendre, Római Part, a 13. kerületi Latorca utca, Pesterzsébet, Csepel, Szigetszentmiklós, Szigetcsép, Ráckeve, Dömsöd.

Kiemelten kezelték a váci megállót,

az új csónakház kétszintes épülete egyszerre szolgálja majd az utánpótlás-nevelést és a vízitúrázást is. A másik kiemelt pont a Római Part. A Duna mellett várják az érdeklődőket a többi projektben létrejött új útvonalakon a Felső-Tiszán, a Balatonon is, a túrák megtervezéséhez a viziturapont.hu oldal nyújt segítséget - mondta.

Kitért arra, hogy készülnek a júliusi olimpiára, de közben energiát fordítanak a vízitúrázás széles körű elterjesztésére, az ország természeti és kulturális kincseinek megismertetésére is.

Baráth Gergely, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ ügyvezető igazgatója elmondta: a szövetségnek az ország minden területén van pályázata, 57 megújult megállóhelyet már átadtak.

Rámutatott: nincs életkorhoz kötve, hogy ki mikor szállhat a vízre, ez az a sport, amit bármikor el lehet kezdeni. A vízi túrázás élményével a szövetség táboraiban minden évben több ezer gyermek ismerkedik meg.

Nyikos András, a BJMOKK Sportüzemeltetési Nonprofit Kft. kérdésre közölte: a jelenlegi uniós ciklusban ezen kívül nagyjából 2 milliárd forint uniós forrásból valósulhattak meg vízitúra pontokat érintő fejlesztések országszerte. Reményét fejezte ki, hogy az új ciklusban is lesznek majd újabbak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×