eur:
392.39
usd:
365.61
bux:
66761.63
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: pixabay

Nem spájzoljuk úgy a gyógyszert, mint tavasszal

Viszont még októberben is különösen sok pirulát vásároltak az emberek a Balaton térségében.

Bár a járványszámok durvultak, mintha a tavaszi gyógyszervásárlási pánik nem lenne most olyan jellemző, ráadásul Budapest helyett vidéken spájzolnak be inkább - a Napi.hu cikkírójának feltűnt a balatoni forgalomemelkedés.

Az őszi hullám első hónapja persze ugyanúgy megugrott, mint a tavaszié, aztán viszont ugyanúgy jött a korrekció is. 2020 októberében a támogatott vényköteles gyógyszerek forgalma csupán 46,9 milliárd forint, ami szeptemberhez képest 1,4 százalékos visszaesést jelent.

Az éves kumulált forgalom azonban még mindig viszonylag magasan van, a januártól októberig tartó időszakban regisztrált forgalmi érték 5,1 százalékkal haladja meg 2019 azonos időszakát.

A home office-szal párhuzamosan vidékre költözik a gyógyszerfogyasztás is, ez azonban különösen is nagy mértékű volt októberben a Napi.hu által megkérdezett szakértő szerint.

Vírusellenes szereket viszont most nem annyira szednek az emberek, vélhetően a távolságtartás miatt ugyanis nem is terjednek a "szokásos" mértékben a vírusos megbetegedések.

A tápcsatorna és anyagcsere kategóriába tartozó termékek forgalma viszont nőtt. Ebben a kategóriában az antidiabetikus szerek és savlekötők forgalma dominál, de a kategória növekedését a vényköteles vitaminok is adták.

A koronavírus hatására a vényköteles D vitaminok forgalma jelentősen megemelkedett.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×