eur:
393.93
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Apple.com

Fali töltő és fejhallgató nélkül érkeznek az új iPhone-ok

Az Apple környezetvédelmi okokra hivatkozik, de akár üzleti hasznot is jelenthet a lépés a cégnek.

A múlt héten mutatta be a cégóriás az új iPhone 12 szériát, és egyebek mellett az is kiderült, mennyibe fognak itthon kerülni. A nagyobb méretű iPhone 12 és iPhone 12 Pro október 23-tól, míg a legkisebb és a legnagyobb, az iPhone 12 Mini és az iPhone 12 Pro Max november 13-tól lesz megvásárolható. Az áruk 299 990 és 611 990 forint között mozog majd.

A cég a bemutatón környezetvédelmi okokra hivatkozva jelentette be, hogy kihagyja a fali csatlakozót, valamint a fülhallgatót (Ear Pods) a telefon dobozából. Állítása szerint így kisebb lesz a készülékek és azok csomagolásainak ökológiai lábnyoma - írta a hirado.hu. (Továbbá a cég arra is apellál, hogy a telefonvásárlóknak már lehet töltőjük és fülhallgatójuk a korábbi készülékvásárlásból.)

Az iPhone 12 ezáltal egyetlen USB C-ről Lightning csatlakozóra átalakító kábellel érkezik majd a végfelhasználóhoz, ez az adatátvitelt és a telefontöltést biztosítja a laptopokkal való kapcsolatnál.

Aki viszont komplett szettet szeretne, annak a fenti borsos árakon túl még egy további összeget kell kifizetnie a fali vagy érintés nélküli töltőre (9689-26 000 forint) és kábeles vagy anélküli, amatőr vagy profi fülhallgatóra (7990-99 000 forint), ami viszont plusz bevételt jelenthet az Apple-nek (és nyilván e kiegészítőknek is lesz csomagolása).

Van azonban olyan ország, ahol kötelező lesz az Apple-nek az EarPodsot is odaadni a készülék mellé odaadni az új készülékek mellé: Franciaországban, írja a MacRumors alapján a hvg.hu, van egy törvény, amely szerint a technológiai vállalatoknak kötelező „kihangosító készletekkel” ellátniuk készülékeiket, hogy megvédjék a 14 éven aluli gyerekeket az elektromágneses sugárzás lehetséges kockázatától. Ez a kötelezettség az elővigyázatosság elvén alapul, mivel a francia törvények szerint a fejlődő agy elektromágneses hullámoknak való kitettségének kockázata nem egyértelmű.

Amennyiben az Apple nem felel meg ezeknek az előírásoknak, akár 75 ezer eurós (nagyjából 27 millió forintos) büntetést is kaphat, és persze nem értékesítheti tovább a telefont.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Óvatos pluszban a tőzsdék

Óvatos pluszban a tőzsdék

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×