eur:
389.29
usd:
362.56
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Egy turista nézi a tájat a Jakab hegy egyik különös formájú sziklájáról. A Babás-szerkövek néven ismert sziklacsoport a Mecsek hegység déli lejtőjének látványossága.  MTVA/Bizományosi: Burghardt Ferenc  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Egy turista nézi a tájat a Jakab hegy egyik különös formájú sziklájáról. A Babás-szerkövek néven ismert sziklacsoport a Mecsek hegység déli lejtőjének látványossága. (MTVA/Bizományosi: Burghardt Ferenc)

Összecsapott két násznép és kővé vált - hétvégi túraajánló

A hétvégén még kitart a jó idő, ezért érdemes betervezni egy kirándulást. Az InfoRádió néhány tippje azoknak, akik mennének, de még nem tudják, hová; rózsaszínű sziklafal, kővé dermedt násznép és őskohó.

Zalakarostól 22 kilométerre található egy 400 fős falucska, Nagybakónak. A legenda szerint egy Bakó nevű molnárról kapta a nevét, aki vendégül látta Könyves Kálmánt, amikor a király hintójának kereke éppen a háza előtt tört el, és az uralkodó neki, "nagy Bakónak" ajándékozta a területet. Innen a Kőszikla Szurdokhoz és az Eszperantó-forrásokhoz kirándulhatunk el. A túrát a Csibit-tónál lehet befejezni, vannak benne teknősök, de nem szabad őket háborgatni.

Pécstől nyugatra a Mecsek-alján a Jakab-hegy lábánál fekszik Kővágószőlős. Onnan indulva tegyünk egy sétát a cserkúti dombokon, menjünk fel a Babás szerkövekhez és a Zsongor-kőhöz. Itt meg csodálhatjuk a Sas-fészek nevű elhagyott kőbánya rózsaszínű falait. A Jakab-hegyen vaskori halomsírok vannak. Felkereshetjük a pálosok XIII. századi kolostorának romjait, a faluba visszaérve pedig egy IV. században épült római villa és sírkamra vár. A Babás szerkövek egyébként a hagyomány szerint két násznép tagjai, akik olyan dölyfösek voltak, hogy egyik sem tért ki a másik útjából, ezért kővé változtak. Egy másik legenda szerint egy általuk elzavart koldus a következő átkot szórta rájuk: "Váljatok kővé, amikor a legboldogabbak akartok lenni!"

Pécs, 2011. április 9.
Különös formájú sziklacsoport, a Babás-szerkövek vonulata magasodik a fák koronája fölé a Mecsek hegység déli lejtőjén. 
MTVA/Bizományosi: Burghardt Ferenc 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Különös formájú sziklacsoport, a Babás-szerkövek vonulata magasodik a fák koronája fölé a Mecsek hegység déli lejtőjén. (MTVA/Bizományosi: Burghardt Ferenc)

A mindig szép Lillafüredről két forráshoz, a Lencséshez és a Hárs-kúthoz gyalogolhatunk el. A számtalan látnivaló közül a Massa Múzeumot, az Ómassai őskohót és a szabadtéri kohászatigép-kiállítást érdemes most megemlíteni.

A Mátrában Mátrafüred és Sástó között lehet körtúrát tenni. A Börzsönyben Nagymarosról a Remete-baranghoz és a Juliánus kilátóhoz lehet felkapaszkodni. A Pilisben a Holdvilágárok várja, hogy leküzdjék, a Balaton-felvidéken a szentbékkállai Hegyestű kihagyhatatlan, a Bakonyban pedig Bakonyszentlászló környékén az Ördög-rét lehet jó választás.

Az időjárásban most lehet bízni!

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén, gyaloglóknak, futóknak és kerékpározóknak egyaránt.

  • Őrvidék-100, Tolna-50, Pelikán-50, Papucshegy-30, Pusztamarót-17, Decathlon-PITE, Somlói Borangolás, Kakukk-hegy Dettó, Nagyerdei Terepmaraton, Cinege, Sokorói Kilátók, Nagykovácsi Kilátások, Eszperantó Zamenhof, Attila-védvonal, Teleki Samu-emlektúra, Bakancsok a Duna Irányába, Ősz a Budai-hegységben, Pont Ott a Börzsönyben. Részletek ITT.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×