INFORÁDIÓ 
2020. április 2. csütörtök
Áron

kirándulás

túra

természet

Egy turista nézi a tájat a Jakab hegy egyik különös formájú sziklájáról. A Babás-szerkövek néven ismert sziklacsoport a Mecsek hegység déli lejtőjének látványossága.  MTVA/Bizományosi: Burghardt Ferenc  *************************** Kedves Felhasználó!

Összecsapott két násznép és kővé vált - hétvégi túraajánló

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

A hétvégén még kitart a jó idő, ezért érdemes betervezni egy kirándulást. Az InfoRádió néhány tippje azoknak, akik mennének, de még nem tudják, hová; rózsaszínű sziklafal, kővé dermedt násznép és őskohó.

Zalakarostól 22 kilométerre található egy 400 fős falucska, Nagybakónak. A legenda szerint egy Bakó nevű molnárról kapta a nevét, aki vendégül látta Könyves Kálmánt, amikor a király hintójának kereke éppen a háza előtt tört el, és az uralkodó neki, "nagy Bakónak" ajándékozta a területet. Innen a Kőszikla Szurdokhoz és az Eszperantó-forrásokhoz kirándulhatunk el. A túrát a Csibit-tónál lehet befejezni, vannak benne teknősök, de nem szabad őket háborgatni.

Pécstől nyugatra a Mecsek-alján a Jakab-hegy lábánál fekszik Kővágószőlős. Onnan indulva tegyünk egy sétát a cserkúti dombokon, menjünk fel a Babás szerkövekhez és a Zsongor-kőhöz. Itt meg csodálhatjuk a Sas-fészek nevű elhagyott kőbánya rózsaszínű falait. A Jakab-hegyen vaskori halomsírok vannak. Felkereshetjük a pálosok XIII. századi kolostorának romjait, a faluba visszaérve pedig egy IV. században épült római villa és sírkamra vár. A Babás szerkövek egyébként a hagyomány szerint két násznép tagjai, akik olyan dölyfösek voltak, hogy egyik sem tért ki a másik útjából, ezért kővé változtak. Egy másik legenda szerint egy általuk elzavart koldus a következő átkot szórta rájuk: "Váljatok kővé, amikor a legboldogabbak akartok lenni!"

Pécs, 2011. április 9.
Különös formájú sziklacsoport, a Babás-szerkövek vonulata magasodik a fák koronája fölé a Mecsek hegység déli lejtőjén. 
MTVA/Bizományosi: Burghardt Ferenc 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Különös formájú sziklacsoport, a Babás-szerkövek vonulata magasodik a fák koronája fölé a Mecsek hegység déli lejtőjén. (MTVA/Bizományosi: Burghardt Ferenc)

A mindig szép Lillafüredről két forráshoz, a Lencséshez és a Hárs-kúthoz gyalogolhatunk el. A számtalan látnivaló közül a Massa Múzeumot, az Ómassai őskohót és a szabadtéri kohászatigép-kiállítást érdemes most megemlíteni.

A Mátrában Mátrafüred és Sástó között lehet körtúrát tenni. A Börzsönyben Nagymarosról a Remete-baranghoz és a Juliánus kilátóhoz lehet felkapaszkodni. A Pilisben a Holdvilágárok várja, hogy leküzdjék, a Balaton-felvidéken a szentbékkállai Hegyestű kihagyhatatlan, a Bakonyban pedig Bakonyszentlászló környékén az Ördög-rét lehet jó választás.

Az időjárásban most lehet bízni!

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén, gyaloglóknak, futóknak és kerékpározóknak egyaránt.

  • Őrvidék-100, Tolna-50, Pelikán-50, Papucshegy-30, Pusztamarót-17, Decathlon-PITE, Somlói Borangolás, Kakukk-hegy Dettó, Nagyerdei Terepmaraton, Cinege, Sokorói Kilátók, Nagykovácsi Kilátások, Eszperantó Zamenhof, Attila-védvonal, Teleki Samu-emlektúra, Bakancsok a Duna Irányába, Ősz a Budai-hegységben, Pont Ott a Börzsönyben. Részletek ITT.

Nyitókép: Egy turista nézi a tájat a Jakab hegy egyik különös formájú sziklájáról. A Babás-szerkövek néven ismert sziklacsoport a Mecsek hegység déli lejtőjének látványossága. (MTVA/Bizományosi: Burghardt Ferenc)

Kapcsolódó hang

190920 BEL1 1200 Outdoor programajánló - öf HZS
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018