INFORÁDIÓ 
2019. december 9. hétfő
Natália

autózás

felmérés

k and h

Ittas vezetés, gyorshajtás, mobilozás - így vezet a magyar

Ittas vezetés, gyorshajtás, mobilozás - így vezet a magyar

Infostart

Az alkoholfogyasztás tilalma a legerősebb, a gyorshajtás a leggyakoribb - friss felmérés a magyar autósokról.

A sofőrök bevallása szerint elég sokan nem tartják be a szabályokat - derül ki a K&H biztos jövő felméréséből, amely azt vizsgálta, hogy a 30-59 éves autósok mennyire veszik figyelembe például a gyorshajtásra, a vezetés közbeni telefonálásra vagy éppen a parkolásra vonatkozó szabályokat.

A megkérdezett autósok leginkább az alkoholfogyasztásra vonatkozó szabályokat tartják be,

96 százalékuk mondta azt, hogy soha nem ül ittasan a volán mögé,

91 százalékuk mindig szigorúan betartja az elsőbbségadási szabályokat és figyelembe veszi a stoptáblát is. A harmadik, legtöbbek által betartott szabály a közlekedési lámpák jelzéseihez kapcsolódik, az autósok 86 százaléka saját bevallása szerint mindig szigorúan veszi ezeket.

Legkevésbé a gyorshajtásra érzékenyek a magyarok:

mindössze 33 százalék tartja be minden esetben a sebességhatárt,

a többség ritkán vagy gyakrabban, de gyorsan hajt egy-egy szakaszon. Leginkább a 30-asok tartanak a büntetéstől, azaz figyelnek oda a sebességhatárra: 41 százalékuk sosem megy gyorsabban a megengedettnél. A magasabb jövedelemmel rendelkező sofőrök között az átlagnál jóval magasabb, 74 százalékos a gyorshajtók aránya.

A megkérdezett autósok 35 százaléka szokott mobilozni menet közben.

A magasabb jövedelműek - akárcsak a gyorshajtásnál - a telefonálás esetében is az átlagot meghaladó mértékben követnek el szabálytalanságot, a legmagasabb jövedelmi csoportba tartozók 44 százalékánál fordult már elő, hogy szabálytalanul mobilozott vezetés közben.

A megállásra, parkolásra vonatkozó előírásokat az autósok többsége - 65 százaléka - saját bevallása szerint betartja, azaz az autósok több mint harmada már parkolt vagy állt meg szabálytalanul. Ezen a téren a nők jobban odafigyelnek, 75 százalékuk mindig betartja a parkolási szabályokat, míg a férfiaknak csak az 57 százalékára igaz ez.

A biztonsági övet az autósok 84 százaléka használja minden esetben,

ám a korosztályok között van különbség. A harmincasoknak közel a 90 százaléka köti be magát, ezzel szemben az 50 év felettieknek csak a 80 százaléka teszi meg ezt.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018