eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Jó hír az eltávolított balatoni kilátóról

A muzeális értékű kilátó állami tulajdonú területen épült 93 éve, de megdőlt, ezért lebontatták. Most kiderült, mi lesz a sorsa.

A fonyódi magaspart mozgása miatt megdőlt és életveszélyessé vált, tavaly eltávolított Walkó-kilátó legkésőbb júliusra visszakerül a helyére, a helyreállításához szükséges forrást a város biztosítja - közölte Hidvégi József (Fidesz-KDNP) polgármester pénteken.

A muzeális értékű kilátó állami tulajdonú területen épült 93 éve, ezért állami támogatással szerették volna helyrehozni az alatta lévő magaspart megerősítésével. Pénzt nem, de az agrártárca hozzájárulását megkapta az önkormányzat a József utcai kilátó visszaállításához, amelyhez idei költségvetéséből biztosította a szükséges 18 millió forintot - tette hozzá.

A Walkó-kilátó az elmúlt években egyre jobban megdőlt, három éve az előtte futó járda is megrepedt, az egyik letört díszelemének darabjait a magaspart alatt futó 7-es főút mellett találták meg. Akkor a közvetlen életveszélyt elhárították, majd tavaly teljesen lebontatta a kilátót az önkormányzat.

A polgármester elmondta, hogy a helyreállító munka megkezdődött, a felújított kőépítmény, ami a város egyik turisztikai látványossága a páratlanul szép panorámával együtt, 6-8 méteres beton-cölöpökkel megerősített talapzatra kerül vissza.

Emlékeztetett arra, hogy régi, ma is fennálló probléma a 7-es főút mentén található fonyódi magaspart mozgása. Pár évvel ezelőtt sikerült ideiglenes megoldással megállítani a nyugati rész omlását közel 50 millió forint állami támogatással, de a végleges megoldás, ami a tervek szerint 5,3 milliárd forintba kerülne, még várat magára - mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×