eur:
389.2
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Már 41 halálos áldozatot követelt a nyugat-nílusi vírus az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban az idén nyáron már 41 halálos áldozatot követelt a vészesen terjedő nyugat-nílusi vírus; az évnek ebben a szakában soha nem jelentettek még ennyi megbetegedést - közölte helyi idő szerint szerdán az amerikai járványügyi hatóság (CDC).

Országszerte 1118 esetet regisztráltak, a legtöbbet Texas államban. A kór gondot okoz Mississippi, Louisiana, Dél-Dakota és Oklahoma államokban is. Az illetékes hatóság tájékoztatása szerint az utóbbi egy hétben "drámai" ütemben, mintegy 60 százalékkal emelkedett a fertőzések száma.

"További megbetegedésekre számítunk. A nyugat-nílusi vírus valószínűleg még szeptember végéig fog fertőzni" - mondta Lyle Petersen, a CDC képviselője. Hozzátette: a kór szokatlanul gyors terjedése az enyhe télnek és a csapadékos tavasznak is betudható.

Tavaly az Egyesült Államokban 43-an haltak meg a betegségben, és összesen 712-en fertőződtek meg.

A nyugat-nílusi vírus kórokozóját először 1937-ben Ugandában diagnosztizálták, s 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt. A vírusgazdák főképp madarak, az emberre - esetlegesen lovakra - történő átvitel szúnyogcsípés útján történik.

Embereknél a fertőzés általában tünetmentesen zajlik le, de lázzal jár. Az esetek egy részében a fertőzés agyhártyagyulladást vagy agyvelőgyulladást okozhat, amely bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet. Egy szerdán megjelent amerikai tanulmány arra mutatott rá, hogy a vírus súlyos és tartós vesekárosodást is okoz - jelentette az ABC13 amerikai televíziós csatorna.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Párizsban egy titkos vacsorán tárgyalt az EU Kína-politikájáról. A találkozóra néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt kerül sor, és a két vezető megvitatta a Pekinghez kapcsolódó stratégiai, valamint az EU védelmi és finanszírozási kérdéseit. Mellette viszont kibontakozik egy újabb konfliktus Ursula von der Leyen bizottsági elnök jövőjéről is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×