INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Mesterségesen neveltek fel egy szurikátakölyköt a fővárosi állatkertben

InfoRádió / MTI
Mesterségesen nevelték fel a március elején született szurikátakölykök egyikét a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

A kölyök mostanra már elég erős és magabiztos ahhoz, hogy gondozója a látogatók közé is kihozza. A Kainda nevet viselő apróság láthatóan nagyon élvezi az elmúlt napokban beköszöntött nyárias időt - közölte hétfőn az állatkert az MTI-vel.

Március 5-én négy szurikátakölyök született. Az anyjuk ugyan rendesen gondozta őket, de nem volt biztos, hogy mindegyik utódról sikeresen tud majd gondoskodni. Az állatkerti szakemberek ezért úgy döntöttek, hogy a legkisebbet a biztonság kedvéért mesterségesen nevelik fel. Azóta csaknem nyolc hét telt el, és a kicsi sikeresen átvészelte a legkritikusabb időszakot - olvasható a közleményben.

A még mindig aprócska, játékos és nagyon kíváncsi állat a mesterséges felnevelésből adódóan rendkívül kezes, és a tervek szerint erre az adottságára alapozva az "Állatok akcióban" című etológiai bemutató egyik szereplője lesz. Bár a kis állat állandó lakhelyét a közönség nem láthatja, az elmúlt napokban beköszöntött szép időben gondozója naponta kihozza a fűbe egy kicsit ugrándozni. A nőstény állat a Kainda nevet kapta, ami azt jelenti, hogy "a vadász lánya".

A szurikáta (Suricata suricatta) a mongúzok és manguszták rokonsági körébe tartozó kisemlős. Afrika néhány déli országában, mindenekelőtt a Dél-afrikai Köztársaságban, Botswana, Zimbabwe, valamint Mozambik területén, az ottani füves szavannákon őshonos. A kifejezetten társas életmódot folytató állatok étlapján főként rovarok szerepelnek, de kisemlősöket és más apró gerinceseket is szívesen fogyasztanak, sőt nem vetik meg a madártojást sem. A nőstények 11 heti vemhesség után 2-4 utódot hoznak a világra, amelyeket 50-60 napig táplálnak anyatejjel. Élettartamuk általában 6-10 év, de előfordul, hogy 12-14 éves korukig is élhetnek.

A címlapról ajánljuk