eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

"Nem asszisztálok ahhoz, hogy boldogtalanná tegyék a gyereküket"

Miközben az Egyesült Államoknak fekete és fehér szülőtől származó elnöke van, egy déli államban megtagadták a házassági engedélyt egy vegyes pártól, arra hivatkozva, hogy az ilyen házasságból született gyerekeknek sok gondjuk lesz az életben.

Louisiana állam nem éppen a politikai korrektségről és a faji harmóniáról volt ismert a történelem során, de az, amit egy helyi békebíró mondott, mégis meglepte a közvéleményt. Keith Bardwell, akinek joga van arra, hogy úgynevezett házassági engedélyeket adjon ki, megtagadta ezt egy vegyes bőrszínű pártól.

Bardwell azt mondta, hogy sok fekete barátja van, akiket a meghív a házába, és akik a vécéjét is használhatják. Sőt, rendszeresen házasít össze színesbőrűeket. De, ahogy fogalmazott, a különböző "fajok" házasságát nem támogatja, mert tapasztalata szerint ezek a házasságok előbb-utóbb felbomlanak, vagy az ilyen frigyben született gyerekeknek nehéz lesz a sorsuk. Bardwell azt mondta: a fekete közösség nem fogadja be az ilyen gyerekeket és a fehér sem, ezért ő nem asszisztál az ő boldogtalanná tételükhöz.

Mindeközben az Egyesült Államok elnöke éppen egy ilyen kapcsolat eredménye, akinek a megválasztásával a szavazók és azt üzenték saját országuknak és a világnak, hogy nem számít a származás. Ezért az ügy politikai színezetet is kaphat.

A fehérbőrű Beth Humphrey és a fekete Terence McCay nemrég költözött a déli államba, és azt mondták: megdöbbentek, hogy ilyen választ kaptak. McKay hegesztő, Humphrey pedig mesterkurzusra jelentkezett a New Orleans-i egyetemen - a tárgy: a kisebbségi politika.

A pár szerint ismerőseik és kollégáik támogatták őket és azt javasolták, hogy keressenek mást, aki összeadhatja őket. A jogvédők, így az Amerikai Polgárjogi Szövetség is felháborodva kommentálta az esetet.

A helyi törvények szerint a párnak a tervezett esküvő előtt három nappal kell engedélyt kérni, befizetni 35 dollárt, és nyilatkozni, hogy házasok voltak-e korábban. Ezen kívül annyi dolguk van még, hogy be kell mutatni születési anyakönyvi kivonatukat és társadalombiztosítási kártyájukat. A pár azt mondja, jogi útra tereli az ügyet. A békebíró viszont azzal védekezik: ő nem tiltotta meg a házasságukat, csak nem volt hajlandó segédkezni benne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×