eur:
392.37
usd:
366.01
bux:
66803.48
2024. április 26. péntek Ervin

Vekerdy: egyszerű oka van, miért szeretnek iskolába járni a magyar gyerekek

A magyar gyerekek jobb egészségügyi ellátást és oktatást kapnak, mint az OECD-országokban élő gyerekek többsége, viszont többet isznak, dohányoznak, és jobban fenyegeti őket a kamaszkori teherbe esés, mint kortársaikat - derült ki az OECD gyermekjólétet vizsgáló tanulmányából. Vekerdy Tamás gyermekpszichológust nem lepte meg az eredmény.

Vekedy Tamás oktatási szakértő szerint egyszerű oka van annak az első hallása meglepő felmérési eredménynek, hogy a magyar gyermekek szeretnek iskolába járni: ott vannak a haverok. Az iskolát ki lehet bírni, az embert ugyan néha megszégyenítik, de a barátok kárpótolnak ezért.

A dohányzás és az ivás Magyarországon szociális kompetencianövelő tényező, már az iskolában is, nem kevéssé a szülők magatartása következtében - mondta a pszichológus. Vekerdy Tamás nem ítéli el azt a tanárt, aki az iskola vécéjében együtt dohányzik a diákokkal. Szavai szerint a tanár és a diákjai közötti kapcsolati rendszer sokkal bonyolultabb annál, mintsem egy ilyen tény önmagában elítélhető lehessen, noha a módszert nem tartja feltétlenül szerencsésnek.

A kutatásból az is kiderült, hogy 1000 tinédzserlányból 21 teherbe esik. A pszichológus szerint ez jórészt a magyar prüdériának köszönhető, amely nehézzé teszi a nyílt beszédet az érzelmekről, a szexualitásról. "Aki szerelmes, annak nagyobb amplitúdón mozognak az érzelmei a pozitív és a negatív pólus között. Ilyen egyszerű tények nem nagyon jutnak el a gyermekekhez" - mondta a szakember.

A harminc ország adatainak összehasonlításából az az eredmény született, hogy Norvégiában és Dániában költik a legtöbbet a gyerekekre, míg a legkevesebbet Törökországban, Mexikóban és Lengyelországban. A gyermekszegénységet összevető adatsor szerint az OECD-országokban minden nyolcadik gyerek szegény. Az Egyesült Államokban minden negyedik, míg Magyarországon - legalábbis e vizsgálat szerint - minden tizenegyedik.

Meglepő lehet, de a gyerekek egészségügyi ellátását és biztonságát vizsgáló kategóriát Szlovákia nyerte, megelőzve Izlandot és Svédországot. A védőoltási programok hatékonyságát viszont Magyarországon ítélték a legjobbnak.

Oktatás kategóriában Magyarország a 12., az úgynevezett "iskolai élet minősége" kategóriában pedig a hetedik helyen végzett. Előbbi az oktatás eredményeit és a kimaradók arányát, utóbbi pedig a gyerekek közérzetét vizsgálta az iskolában. Magyarországon 27,6 százalék állította, hogy szeret iskolába járni, míg a finn gyerekek mindössze 16, a csehek alig 12 százaléka mondta ugyanezt.

A vizsgált országok közül Magyarországon a negyedik legrosszabb a dohányzó fiatalok aránya. A 15 éves gyerekek 21 százaléka gyújt rá legalább egyszer egy héten, szemben az OECD-átlaggal, ami 17 százalék. Alkoholfogyasztási mutatóink egy fokkal jobbak: itt Magyarország a hatodik legrosszabb helyen végzett. A 13 és 15 éves korosztály összesített adatai szerint nálunk a gyerekek 23 százaléka volt már részeg legalább kétszer életében. Az OECD-átlag 19 százalék, a legrosszabbul teljesítő Nagy-Britanniában a gyerekek 33, Dániában 31, Finnországban 28 százaléka rúgott már be.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×