Hat termék kiváló, öt jó, három közepes, három pedig "még megfelelő" minősítést kapott a Kosár magazin tesztjén - mondta az InfoRádió Fórum című műsorának az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szakértője.
Merényi Imre tejipari mérnök elmondta: a teszt során a sajtok állományát, ízét, lukazottságát vizsgálták, valamint azt, hogy megfelelő-e a csomagolásuk és a felirat rajtuk.
A sajtok közül egy Dunántúlon gyártottat találtak a legjobbnak a vizsgálók. Megállapították azonban azt is, hogy a nagy áruházláncokban forgalmazott és külföldön gyártott olcsó trappista sajtok általában jellegtelen ízűek, lukazottságuk nem megfelelő, rágósak, némelyik pedig a szájban pépessé válik vagy felragad a szájpadlásra.
A legtöbb nem volt kellően megérve, és az is előfordult, hogy a sajt nem megfelelő technológiával készült.
A laboratóriumi vizsgálat ugyanakkor arra is rámutatott: a sajtok mikrobiológiai minőségével nem volt probléma.
A teszt során a fogyasztóvédők vizsgálták az edami és a gouda sajtokat is, ezek minősége kiváló volt, mind a hazai, mind a külföldi sajtok esetében. A legjobbak azonban a Hollandiából és Dániából importált sajtok voltak.
Hanganyag: Herczeg Zsolt