eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megoldatlan problémája van? Aludjon rá egyet!

Ha nem jut eszünkbe a megoldás, jobban tesszük, ha alszunk egyet - állítják amerikai kutatók, akik szerint a szundikálás növelheti problémamegoldó képességünket és kreativitásunkat.

Bár a legtöbbször megoldást hoz, ha sokat törjük a fejünket egy problémán, amerikai kutatók szerint sokkal hatékonyabb megoldást találhatunk, ha alszunk egyet. A szakértők ugyanis azt találták, hogy REM-fázisban (vagyis gyors szemmozgásos alvásnál) az agy képes összekapcsolni össze nem függő dolgokat.

A Kaliforniai Egyetem kutatói 77 fiatalt vontak be vizsgálatukba. A résztvevőknek több csoportba rendezett szót adtak (mint például süti, szív, tizenhat), és az volt a feladatuk, hogy egészítsék ki a sort egy negyedik szóval is.

A nap folyamán némelyiküknek megengedték, hogy ledőljenek aludni - az ő agyműködésüket megfigyelték a kutatók, akik megnézték, az alvás melyik fázisába kerülnek. Lepihenés előtt a régi feladathoz újat is kaptak.

A régi feladatot illetően az idő múlása és az alvás lehetővé tette, hogy a kísérleti alanyok "emésszék" a problémát, amelyre így jobb és sokfélébb megoldást találtak.

Az új feladat esetében azonban a kutatók azt találták, hogy azoknak a szundikálóknak, akik beléptek az alvás REM-fázisába 40 százalékkal fejlődött problémamegoldó képességük.

Az egyetem professzora szerint a vizsgálatból kiderült, hogy a REM-alvás kifejezetten segít új megoldások találásában, mivel lehetővé teszi, hogy az agy új és hasznos kapcsolatokat teremtsen össze nem függő gondolatok és ötletek között.

"Azt találtuk, hogy az idő múlása és az alvás elegendő a megoldások megtalálásához, de ha egy új problémával állunk szemben, akkor a REM-alvás tovább fokozhatja kreativitásunkat" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×