eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Tornázik napközben? Rosszul fog aludni!

A napközbeni aktív testmozgás ébren tart minket éjszaka - állítják amerikai kutatók, akik rácáfoltak az eddigi teóriára, miszerint a mozgás lefáraszt, és ezért jobban alszunk tőle.

Szakemberek eddig azt javasolták a rosszul alvó pácienseiknek, hogy elalvás előtt néhány órával végezzenek testmozgást, amely kellőképpen lefárasztja a szervezetet - egy friss kutatás szerint azonban úgy tűnik, ennek éppen az ellenkezője az igaz.

Amerikai kutatók ugyanis 14 ember mozgását és alvási szokását figyelték meg 23 napon keresztül. Meglepő módon azt találták, hogy az alvással töltött idő átlagosan 42 perccel nőtt azon napok után, amikor a megfigyelt kísérleti alanyok aktivitási szintje alacsony volt.

Az alvás minősége nem javul, ha sokat mozgunk - összesítette az eredményeket Dr. Arn Eliasson, a kutatás vezetője, aki hozzátette, éppen ellenkező eredményt vártak, hiszen a korábbi vizsgálatok bebizonyították: a testmozgás segíthet az alvásproblémákkal küzdőknek.

Az eddigi elméletek szerint ugyanis a testmozgás következtében nő a test hőmérséklete, amely néhány órával később újra lecsökken - ez a hőmérsékletcsökkenés az, amely álmossá teszi az embert.

Dr. Eliasson szerint a mostani meglepő kutatás eredményét a különböző személyiségben kell keresni. Azok ugyanis, akik napközben törekvők és aktívak, éjszaka is "hiperéberek", ezért kevesebbet is alszanak. Azoknak azonban, akik visszafogottabbak és kevésbé aktívak nappal, nincs problémájuk az elalvással.

Elalvás előtt tévénézés


Egy másik amerikai vizsgálatból kiderült: az Egyesült Államokban a többség elalvás előtt tévézik. A televízió azonban késő estébe nyúlóan ébren tartja az embert, a kevés alvás pedig növeli az elhízás, a szívproblémák és a depresszió kockázatát.

A szakértők szerint a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás azért is fontos, mert az segíti az agy regenerálódását a napi hajtás után. A kutatás szerint azonban tízből négy amerikai nem éri el az ajánlott napi 7-8 óra alvásmennyiséget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×