eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Négy módszer az időskori demencia elkerülésére

Sokan még idős korukra is megőrzik szellemi frissességüket. Amerikai kutatók megpróbálták kideríteni, mi lehet a titkuk, vagyis mik azok a módszerek, amelyekkel megelőzhetjük a szellemi leépülést.

Már több kutatás is bebizonyította, hogy a géneknek fontos szerepük van az idős korban jelentkező szellemi leépülés kialakulásában, egy új vizsgálat azonban arra világít rá, hogy mi magunk is tehetünk azért, hogy elkerüljük a demenciát.

A Kaliforniai Egyetem kutatói 2500, 70 és 79 év közötti idős ember kognitív képességét vizsgálták nyolc éven keresztül. A megfigyeltek több mint felénél koruknak megfelelő hanyatlást mutattak ki az agyi funkcióban, 16 százalékuk értelmi képessége pedig a vizsgálat ideje alatt jelentősen leromlott. A résztvevők 30 százalékánál azonban nem mutattak ki változást a kognitív képességben, sőt néhányuk agyi funkciója még fejlődött is.

A kutatók a Neurology című szaklap júniusi számában megjelent tanulmányukban összefoglalták, melyek azok a tényezők, amelyekkel mi is tehetünk az időskori szellemi leépülés ellen.

Testmozgás

A szakértők azt állították, hogy azok, akik hetente legalább egyszer fél órás testmozgást végeztek, harminc százalékkal növelték annak az esélyét, hogy fenntartsák szellemi frissességüket.

Oktatás

Azoknak, akik legalább középfokú végzettséggel rendelkeznek, közel háromszor nagyobb volt az esélyük arra, hogy fenntartsák kognitív képességüket, mint azoknak, akik alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkeznek. A kutatók azt is kiderítették, hogy a magas műveltségi szint is csökkenti az időskori demencia kialakulásának kockázatát.

A dohányzás kerülése

Erős kapcsolat van a dohányzás és az időskori agyi működés között - állítják az amerikai kutatók, akik szerint a nem dohányosoknak kétszer nagyobb az esélyük a szellemi frissesség megőrzésére, mint a füstölőknek.

Társas tevékenység

Néhány társas tevékenység szintén jót tehet agyunkkal. A kutatásból kiderült, hogy azoknak a vizsgálatban résztvevőknek, akik önkéntesként dolgoztak vagy kapcsolatban éltek, 24 százalékkal nagyobb volt az esélyük, hogy fenntartsák kognitív képességüket.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×