eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hogyan lehet rávenni a gyereket, hogy rendesen egyen?

Minden szülő rémálma, hogy gyerekük néhány (általában egészségtelen) ételen kívül nem hajlandó mást enni. Sok mindent lehet tenni azért, hogy az étkezések ne naponta ismétlődő tortúrák legyenek - állítja egy brit szakértő.

Néhány szülő úgy hiszi, hogy kisgyerekük nem képes szilárd tápanyagot megenni, mert evészavara van, pedig nem orvosi, sokkal inkább viselkedési problémára lehet ezt visszavezetni - állítja a BBC angol közszolgálati adó étkezési tanácsadója és gyerekegészségüggyel foglalkozó szakértője.

Az étel fegyver, amellyel a gyerek sakkban tarthatja a szülőt - fogalmazott Su Laurent, aki szerint könnyedén lehet orvosolni, ha a gyerek néhány jól megszokott ételen kívül mást nem hajlandó lenyelni, kiüti a szülő kezéből a felkínált ételt vagy makacsul összezárja száját és elfordítja fejét.

Ezek a gyerekek gyakran túlsúlyosak lesznek, mivel szüleik attól félnek, hogy kiéheztetik őket, így megadják nekik azokat az ételeket, amiket szeretnek - többnyire a gyorséttermek kínálatából.

Ezeknél a családoknál az étel dominál, a szülők pedig nem látják a kiutat - pedig van megoldás. A szakértő szerint néhány alapvető szabályt betartva "lefegyverezhetjük" gyerekünket.

Ne csináljunk belőle nagy ügyet

Először is tegyük szórakoztatóvá az étkezéseket - javasolja Su Laurent, aki szerint a legtöbb szülő fél attól, hogy csemetéje piszkos lesz, ha önállóan eszik, ráadásul hatalmas rumli lesz körülötte. Pedig élvezetessé teszi a gyerek számára az étkezést, ha az anyuka vagy az apuka nyújtotta kanál helyett a saját ujjaival maszatolhatja össze magát.

Ne kényszerítsük, hogy egye meg a felkínált falatot, mert akkor biztos, hogy elfordul és összezárja a száját. Tegyünk elé egy kis adag egészséges ételt, majd 15 perc múlva akkor is vegyük el előle a tálat, ha hozzá sem nyúlt. Ne csináljunk túl nagy ügyet belőle, és ne adjunk neki nassolni valót a következő étkezés előtt, még akkor sem, ha hisztizik.

Sok gyerek, aki keveset eszik tejjel pótolja a kieső kalóriát. Csökkentsük le a napi tejadagot, és adjunk neki inkább vizet vagy felhígított gyümölcslevet. Jutalmazzuk meg, ha kipróbál valami újat, de ne büntessük, ha nem hajlandó más ételt enni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×