eur:
389.53
usd:
361.88
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tíz szokás segít száz évig élni

Nem a génektől függ elsősorban, hogy milyen sokáig él az ember, hanem attól, mennyire vigyáz magára - vagyis magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy jó egészségben megérjük a száz évet. Ehhez adunk tíz tanácsot.

1. Ne menjen nyugdíjba!

Rengeteg bizonyíték támasztja alá azt a tényt, hogy azokban a társadalmakban, ahol az emberek egyik napról a másikra hagyják abba a munkát, a nyugdíjba vonulás után meredeken megemelkedik az elhízás és a krónikus betegségek - hangsúlyozza Luigi Ferrucci, az időskor kutatásával foglalkozó a baltimore-i Longitudinal Study of Ageing igazgatója.

Ellenkező példaként az olaszországi Chianti térséget hozza fel, ahol nagyon magas a százévesnél idősebbek aránya - s a hol egészen másképpen mennek a dolgok, mint általában a fejlett államokban.

Itt az idősek, miután nyugdíjba mennek, még eldolgozgatnak naphosszat a kertben, vagyis soha nem válnak igazán inaktívvá. Persze nem fontos, hogy mindenki kertet műveljen nyugdíjas éveiben, de mindenki megtalálhatja a képzettségének és érdeklődésének megfelelő elfoglaltságot.

2. Minden nap használjon fogselymet!

A New York-i Egyetem tavalyi kutatásából kiderült, hogy a fogselyem mindennapos használata csökkenti a szájban az ínybetegséget okozó baktériumok számát. Ennek pedig van még egy nem várt hatása, ez a baktérium ugyanis a feltételezések szerint bekerülhet a véráramba, és ott az erek gyulladását okozhatja - ez pedig a szívbetegség egyik legsúlyosabb rizikófaktora.

Egy másik kutatás eredménye szerint pedig azoknál, akinek a szájában magas a baktérium koncentrációja, nagyobb valószínűséggel vastagszanak meg az artériák - ez a szívbetegségek másik jele.

3. Mozogjon!

"A testmozgás a fiatalság egyetlen létező forrása" - állítja meggyőződéssel Jay Olshansky, az Illinoisi Egyetem öregedéssel foglalkozó orvosprofesszora. Szinte naponta erősíti meg egy-egy kutatás, hogy a testmozgás javítja a kedélyállapotot, a mentális teljesítőképességet, az egyensúlyérzéket, növeli az izomtömeget és a csonterősséget.

S ami még jobb: az első edzés után jelentkezik a jótékony hatás - és kemény munka sem kell ehhez. A legnagyobb előnyt azok élvezik, akik korábban semmit sem csináltak, és elkezdenek sétálni napi fél órát.

4. Egyen rostban gazdag reggelit!

A rostban gazdag étel - különösen reggelire - a jelek szerint segít az időseknek abban, hogy egész nap fenntartsák a stabil vércukor-szintet. Ferrucci kutatásai szerint így ráadásul kisebb a cukorbetegség kialakulásának a veszélye is.

5. Aludjon legalább napi hat órát!

Az alvást a szervezet arra "használja", hogy beállítsa és gyógyítsa a sejteket. A kutatók szerint az időseknek annyit kell aludniuk, hogy legalább napi hat órát töltsenek a REM fázisban, vagyis amikor nyugodtan alszik és álmodik.6. Ne táplálék-kiegészítőkből biztosítsa a szükséges tápanyagokat!

Egyre meggyőzőbb bizonyítékok szólnak amellett, hogy azok az emberek, akiknek a vérében magas bizonyos tápanyagok - szelén, béta-karotin, C- és E-vitamin - szintje, egészségesebben öregszenek és lassabban csökkennek a kognitív képességeik. Sajnos azonban arra nincs bizonyíték, hogy a táplálék-kiegészítők is ugyanilyen jótékony hatásúak lennének.

Egészséges táplálkozással azonban minden szükséges tápanyag bevihető a szervezetbe. Egyetlen paradicsomban kétszáznál több különböző karotenoid (a növényekben található sárga, narancs és vörös pigmentek) és flavonoid (antioxidáns hatású hatóanyagok) található. Tehát, aki sokáig akar élni, az egyen minél kevesebb fehér ételt (kenyeret, lisztet, cukrot) és minél több színes gyümölcsöt és zöldséget, valamint teljes kiőrlésű fekete kenyeret és gabonafélét.

7. Ne idegeskedjen!

A stresszt kevesen tudják egészséges humorral kezelni, ezért az a jó, ha az ember minél kevesebbet idegeskedik. Használ a jóga, a testmozgás, a meditáció, a taj csi, de akár az is, ha az ember néhány mély levegőt vesz, ha valami felzaklatta. Nem ajánlott viszont ilyenkor a vég nélküli töprengés, a tévé előtti nassolás és az alkohol.

8. Éljen úgy, mint egy puritán!

Azok az amerikaiak, akik a Hetednapi Adventista Egyház híveinek vallják magukat, átlagosan 89 éves élettartamra számíthatnak - egy évtizeddel hosszabbra, mint az átlag amerikai. Ennek a protestáns vallásnak az egyik alaptétele, hogy a testünket csak kölcsön kaptuk Istentől, vagyis tilos dohányzással, alkohollal és túl sok édességgel tönkretennünk.

Az egyház hívei általában szigorú vegetáriánus étrendet követnek, nagyon sok testmozgást végeznek és nagyon kötődnek a családhoz, valamint a közösséghez.

9. Tartsa magát szigorú napirendhez!

A száz évesnél idősebbek általában szigorú napirend szerint élnek, megszokott ételeket fogyasztanak és egész életükben ugyanazokat a tevékenységeket végzik. Ha valaki minden nap ugyanabban az időben kel és fekszik, azzal segít a szervezetének fenntartani az egészséges egyensúlyt, amelyet időskorban egyébként túl könnyen felborít pár órával kevesebb alvás vagy egy kicsivel több alkohol elfogyasztása, ami ráadásul gyengítheti az immunrendszert és érzékenyebbé teheti az időseket a fertőzésekkel szemben.

10. Ne maradjon egyedül!

A rendszeres kapcsolattartás a barátokkal és a rokonokkal kulcsfontosságú a depresszió és a korai halál megelőzésében, ami különösen az idős korban megözvegyülteket fenyegeti.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×