eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Feleségre vágynak a katolikus papok?

Egy, a lengyel katolikus papok körében végzett felmérés szerint az egyházi személyek többsége eltörölné a cölibátust.

Ha a papokon múlna, már nem létezne a cölibátus - derült ki egy 800 lengyel katolikus atya bevonásával végzett vizsgálatból, 53 százalékuk ugyanis elutasította a több évszázados intézményt.

A válaszolók 12 százaléka elismerte, hogy tartott már fenn kapcsolatot nővel, további 30 százalék pedig azt, hogy volt már szexuális kapcsolata valakivel az ellentétes nem képviselői közül.

A felmérést Josef Baniak szociológus koordinálta, aki arra mutatott rá: a legtöbb pap azért hagyja el hivatását, mert párkapcsolatra és családra vágyik.

Azt már egy korábbi lengyelországi felmérés készítői is megállapították, hogy a katolikus papság nagyjából 60 százaléka szívesen megnősülne, a mostani felmérés ugyanakkor az egyéb eredményei miatt kereszttűzbe állította a katolikus egyházat.

Bár Lengyelországban még mindig a lakosság 95 százaléka katolikus, és az ország igen büszke arra, hogy innen származott II. János Pál pápa, a papi hivatást itt is egyre kevesebben választják. Viszont az ország még mindig épp az ellenkező gonddal küzd, mint Európa több országa: míg máshol nem tudják megtölteni a szemináriumokat, a lengyeleknél a túl sok jelentkezőre nem jut elég hely.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×