eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ritkán, de a szoptatás is lehet veszélyes

Több száz gyerek egészsége kerülhet veszélybe, mert a nem megfelelő szoptatás miatt kiszáradhatnak - állítják brit szakértők, akik szerint az édesanyák nem jutnak megfelelő információhoz a szoptatást illetően.

Bár minden orvos a szoptatást propagálja a tápszer helyett, egyre több olyan csecsemő kerül a kórházakba, akik éppen az anyatej miatt betegednek meg - állítják brit orvosok. Az ok az, hogy mivel az anyák nem kapnak megfelelő tanácsadást az anyatejjel való etetésről, nem tudják pontosan, hogy gyerekük mikor jut elég táplálékhoz, így gyakran előfordul, hogy a csecsemő kiszárad. Hasonló okokkal magyarázható, hogy miért olyan alacsony az anyatejes táplálás aránya az Egyesült Királyságban.

A hipernatrémia, vagyis az, amikor a vízhiány miatt a vér nátriumszintje megemelkedik, legfőképpen azért jelentkezik a babáknál, mert édesanyjuk nem tudja, hogyan szoptasson rendesen, és mikor kapott elegendő anyatejet a csecsemő. A kiszáradás súlyos esetekben rohamokhoz, agykárosodáshoz, sőt, halálhoz is vezethet.

Bár az állapot ritka, szakértők szerint a "szoptatási divat" rohamos terjedésével egyre növekszik a kiszáradt babák száma, akik születésük után nem sokkal kórházi kezelésre szorulnak.

A jelenségre a brit orvosok hívták fel a figyelmet, akik szerint több szülészre és tanácsadásra van szükség a probléma kezeléséhez. Kifogásolták, hogy a kórházak gyakran nagyon gyorsan (akár már a szülés utáni napon) hazaengedik a kismamákat, akik így nem jutnak szakszerű információkhoz a szoptatással kapcsolatban, és otthon nehézségük támad az anyatejjel való etetéssel.

Ugyanakkor az orvosok többsége szerint a kockázatok ellenére továbbra is jobb az anyatejes táplálás, mint a tápszeres. A

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×